VRBICA U MARIBORU I RAVNAMA NA KORUŠKOJ
02/04/2018
RTRS: RAZGOVOR SA MITROPOLITOM PORFIRIJEM
06/04/2018

SVETA TAJNA JELEOSVEĆENJA

Poslednje nedelje posta, u sredu 4. aprila, u Preobraženjskom hramu u Zagrebu služena je sveta tajna jeleosvećenja. Osvećenje jeleja izvršili su sedmorica sveštenika sa dva đakona. Nakon molitava i besede jereja Bogoljuba Ostojića svi sveštenici su osvećenim uljem pomazali verni narod kojima su potom preostalo ulje podelili na blagoslov da bi njime pomazali i svoje bližnje koji nisu bili u mogućnosti da dođu u hramu.

Jeleoosvećenje je sveta tajna u kojoj se na bolesnika, uz pomazivanja njegovog tela jelejem, priziva blagodat Božija koja isceljuje duševne i telesne nemoći.

Sveta tajna jeleosvećenja u Crkvi je ustanovljena na osnovu reči svetog apostola Jakova, koji kaže: Boluje li ko među vama? Neka dozove prezvitere crkvene, i neka se mole nad njim, pomazavši ga uljem u ime Gospodnje. I molitva vere će spasiti bolesnika, i podignuće ga Gospod; i ako je grehe učinio, oprostiće mu se (Jak. 5, 1415). Crkva je ovu svetu tajnu ustanovila polazeći i od reči Gospodnjih, upućenih Njegovim učenicima kada ih je poslao na propoved: Bolesne isceljujte, gubave čistite…(Mt. 10, 8). Kao potvrda za ovo služe takođe reči svetog Jevanđeliste Marka, koji priča kako su sveti apostoli, kada ih je Gospod poslao na propoved, isceljivali bolesne: I otišavši propovedahu da se pokaju. I demone mnoge izgonjahu; i pomazivahu uljem mnoge bolesnike, i isceljivahu (Mk.6,12-13). Sve ovo svedoči o bogoustanovljenosti svete tajne jeleosvećenja.