ВРБИЦА У МАРИБОРУ И РАВНАМА НА КОРУШКОЈ
02/04/2018
РТРС: РАЗГОВОР СА МИТРОПОЛИТОМ ПОРФИРИЈЕМ
06/04/2018

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА

Последње недеље поста, у среду 4. априла, у Преображењском храму у Загребу служена је света тајна јелеосвећења. Освећење јелеја извршили су седморица свештеника са два ђакона. Након молитава и беседе јереја Богољуба Остојића сви свештеници су освећеним уљем помазали верни народ којима су потом преостало уље поделили на благослов да би њиме помазали и своје ближње који нису били у могућности да дођу у храму.

Јелеоосвећење је света тајна у којој се на болесника, уз помазивања његовог тела јелејем, призива благодат Божија која исцељује душевне и телесне немоћи.

Света тајна јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи светог апостола Јакова, који каже: Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се (Јак. 5, 1415). Црква је ову свету тајну установила полазећи и од речи Господњих, упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: Болесне исцељујте, губаве чистите…(Мт. 10, 8). Као потврда за ово служе такође речи светог Јеванђелисте Марка, који прича како су свети апостоли, када их је Господ послао на проповед, исцељивали болесне: И отишавши проповедаху да се покају. И демоне многе изгоњаху; и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху (Мк.6,12-13). Све ово сведочи о богоустановљености свете тајне јелеосвећења.