Božićna čestitka patrijarha: Sin Božji donio nam je mir
06/01/2022
Vitlejemska pećina – srce čitavog kosmosa, VIDEO
06/01/2022

Božićni prijem u Zagrebu

Neka nam Božić svima da mira, odsustvo straha i hrabrost da zagrlimo jedni druge, kazao je patrijarh na Božićnom prijemu u Zagrebu

 

Tradicionalni Božićni prijem koji, na Badnji dan, 6. januara, organizuje Srpsko narodno vijeće ove godine održan je u atrijumu Pravoslavne gimnazije Kantakuzina Katarina Branković, na Svetom Duhu u Zagrebu.

Tokom prijema dodijeljene su i godišnje nagrade koje dodijeljuje Srpsko Narodno Vijeće i to: nagrada Dijane Budisavljević parohu petrinjskom Saši Umićeviću i zakladi Solidarna, nagrada Svetozar Pribićević za unaprijeđenje hrvatsko-srpskih odnosa Veranu Matiću, priznanje za antifašizam Doktor Gojko Nikoliš Vladi Oreškoviću i Josi Obućini i nagrada Nikola Tesla za unaprijeđenje srpskih institucija Božidaru Simiću.

Božićnu česnicu koju je, kao i prijethodnih godina, pripremila Anđa Gostimir, prelomio je Njegova Svetost, a novčić je pronašao Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Na prijemu su govorili Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Goran Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora, Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije i Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i domaćin Božićnog prijema.

Prisutnima se obratio i Njegova Svetost patrijarh Porfirije i kazao da se nalazimo između dva Božića, onog koji se slavi po Gregorijanskom, i Božića koji se slavi po Julijanskom kalendaru. ”Uokvireni smo na ovim prostorima, ali, i na širom evropskom kontinentu, smislom, porukom i sadržajem Božića, a to je rođenje Hristovo”.

Utemeljen na jevanđelju, čovek stiče istinsku hrabrost

Patrijarh je istakao važnost mira, kao osnovne poruke Božića, i rekao da ”mir među ljudima znači davanje prostora i mesta drugome, drugačijem, da bude pored mene, da bude u mojoj duši i u mome srcu. Davanjem mesta drugačijem, a u isto vreme istom, jer više smo jedno nego što smo različito”.

”Različitost koja postoji među ljudima dar je od Boga”, prema patrijarhovim riječima, postoji da bi se ”razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno. Da bismo rasli, kako kaže apostol Pavle, u ‘meru rasta visine Hristove’, a to znači u meru svečoveka. Čoveka koji jeste potpuno utemeljen u sebi, u svom identitetu, ali, u isto vreme, koji je apsolutno i do beskraja obogaćen drugim i drugačijim“, kazao je Njegova Svetost.

Mir među ljudima znači davanje prostora drugom da bude pored mene

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve poručio je da je vrijeme u kom živimo vrijeme nemira i strahova, i istakao da nemiri nisu ono što dolazi spolja i da strah nije ono što dolazi izvan nas. ”Strah i nemir su nešto što je u nama i što izlazi iz nas. Šta to znači? To ne znači da ne postoje nemiri, nevolje, problemi koji su izvan nas, ali da, u isto vreme, ako mislimo da mi u sebi, nemirni, raspolućeni, rasparčani, u sukobu sa samim sobom, možemo rešiti i najmanji problem, možemo uspostaviti i najmanji mir koji nam dolazi spolja i koji je izvan nas, u najmanju ruku smo u zabludi. Mi moramo, svako sa sobom i u sebi, pre svega, steći mir, a iz tog mira i istinsku i pravu hrabrost, kako bismo mogli, hvatajući se u koštac sa svim onim što je izvan nas, jedno po jedno rešavati”, kazao je.

Patrijarh je rekao da ”Upravo današnji dan, proslavljanje Rođenja Sina Božjeg kao Onoga koji nam donosi mir, donosi i formulu za postizanje mira u sebi, a onda i realizovanje i reflektovanje tog mira izvan sebe, tj. oko nas. Najpre je važno da se pomirimo sa Bogom, a za nas hrišćane to znači da usvojimo sistem vrednosti na koji nas Jevanđelje poziva. Taj sistem vrednosti je jednostavan: Ljubi bližnjega kao samoga sebe i pritom ne postavljaj pitanje ko je tebi bližnji, nego se pitaj kome si ti bližnji. A bližnji si, i ispunjavaš tada Jevanđelje Hristovo i zapovest Njegovu, svakom onom kome je potreban mir, kome je bilo šta potrebno, kada pokazuješ ljubav prema drugome, ne pitajući sebe šta je on, taj drugi, učinio tebi, nego šta ti činiš njemu. Na taj način, i u raznim drugim dimenzijama, utemeljen na Jevanđelju, čovek stiče mir u sebi i, ne samo da čuje reč Hristovu: Ne boj se!, nego i stiče istinsku hrabrost da ograniči svoj egoizam, da ograniči svoju pohlepu, da dâ prostora drugome, da i on, ma koliko mali bio i gde god bio na osnovu svojih darova doprinese opštem dobru”.

Rođenje Sina Božjeg donosi formulu za postizanje mira

”Sa ovih nekoliko reči i sa molitvom Bogu da svako, pogledavši u sebe, stekne  mir u sebi, a onda i u svojoj porodici, u svom okruženju, svom gradu i u svojoj zemlji, želim da čestitam Božić. U ovom trenutku pre svega onima koji slave Rođenje Hristovo po Julijanskom kalendaru, Božić pravoslavnim Hrišćanima, ali isto tako i post festum, iako sam to učinio u svoje vreme, i onima koji su slavili Božić prema Gregorijanskom kalendaru. Neka nam Božić svima da mira, odsustvo straha i hrabrosti da zagrlimo jedni druge dušom i srcem. Mir Božji – Hristos se rodi!”, kazao je Njegova Svetost u Zagrebu.

P.K.
Foto: Jovica Drobnjak