Патријарх: Мир Божји је корен из ког се развија сваки други мир
25/12/2022
Свети мученици Евстратије, Аксентије, Евгеније, Мардарије и Орест, понедјељак, 26. децембар
26/12/2022

Божићна честитка Патријарха Порфирија

”Бог је сишао на земљу и једном за свагда обукао се у човека како би се човек узнео на небо и више никада сишао са њега”, каже се у божићној честитки Патријарха Порфирија хришћанима који Божић прослављају по грегоријанском календару.

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије честитао је празник Рођења Христовог хришћанима који га славе по грегоријанском календару. Доносимо интегрални текст Патријархове честитке упућене Надбискупу сплитско-макарском Дражену Кутлеши, Предсједнику Хрватске бискупске конференције.

”Јел’ сјећаш се најљепше приче о Оном
Ког звали су Љубав – ко краљевско чедо
Он био је красан и сажалним оком
Сву биједу и будућег људства је гледо.

Драгутин Домјанић, Бадњак

Преузвишени господине Надбискупе,

Надахнути песник нас опомиње да се запитамо колико се још увек сећамо најљепше приче о Оном Ког звали су Љубав. Колико је брига за свакодневни хлеб учинила да заборавимо на хлеб наш насушни (Мт 6,11). Сакрили смо се у наше мале пећине па нити излазимо напоље, нити кога пуштамо унутра. Од света у коме живимо начинили смо свет који у злу лежи (1 Јн 5,19). Ничему се не радујемо, ни за шта не благодаримо, све осуђујемо. Једина светиња којој се клањамо и којој истински служимо смо ми сами. И све би то било тако,а можда још и страшније, да нас Црква Божија сваке године, у ове празничне дане, не обрадује речима ето, дјевојка ће зачети, и родиће сина, и наденуће му име Емануил, што ће рећи: с нама је Бог (Мт 1,23). Рађа се, дакле, Онај Који ће спасити народ свој од гријеха њихових (Мт 1,21). Зато није ни чудо што су се у чудесној витлејемској ноћи ускомешале звезде, распевала небеса, заиграла срца скромних пастира, јер је Бог сишао на земљу и једном за свагда обукао се у човека како би се човек узнео на небо и више никада сишао са њега.

Ево већ преко две хиљаде година трепетно стојимо пред тајном Божића и све што можемо рећи изражено је славословљем велики си Господе и чудесна су дела твоја и ниједна реч није довољна да опише твоја чудеса (Молитва на водоосвећењу).

Нека радост предстојећег Празника, Преузвишени Надбискупе и брате у Христу, испуни душе и срца свих хришћана, а пре свега Ваших дијецезана и Вас лично, како бисмо сви заједно славили име Божије у векове векова.

М И Р   Б О Ж Ј И   –   Х Р И С Т О С   С Е   Р О Д И !
С Р Е Ћ Н А   И   Б Л А Г О С Л О В Е Н А   Н О В А   Г О Д И Н А!”, стоји у Патријарховој честитки.