Свети Спиридон Чудотворац, епископ тримифунтски, недјеља, 25. децембар
25/12/2022
Божићна честитка Патријарха Порфирија
25/12/2022

Патријарх: Мир Божји је корен из ког се развија сваки други мир

Патријарх Порфирије у Недјељу Праотаца, у Загребу.

Бог исту количину љубави излива на сваког човека. То, да ли та љубав може донети плод и резултат у нашем животу зависи само од нас.

 

У недјељу Светих праотаца, 25. децембра, Његова Светост Патријарх српски Порфирије, служио је Божанствену литургију у Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу. Саслуживало му је загребачко свештенство.

У бесједи по Јеванђељу, Патријарх је честитао Божић свима који га славе по Грегоријанском календару и тумачио прочитан одломак из Јеванђеља по Луки (Лк. 14, 16-24). Казао је, између осталог, да свијет почива на миру Божјем. ”Мир Божји је оно што је неопходно сваком човеку, оно на чему и ми стојимо, зидамо себе и свој живот. Мир Божји је корен из ког се развија сваки други мир, свака врлина, заједница међу људима. Мир Божји је сам Бог међу нама – Христос, а Он је Бог свих људи”.

Његова Светост је упозорио да често заборављамо да је Христос дошао да спасе цијели свијет, тј. све људе, те му приписујемо особине које су плод наших искустава – ”Често мислимо да Бог дели људе, да постоје они који су Његови, и они који нису Његови, они који припадају Њему, и они који не припадају Њему. Често понављамо да постоје изабрани и неки други који нису изабрани, при чему себе, по правилу, сврставамо у изабране”.

”Бог, међутим, исту количину љубави излива на сваког човека. То, да ли та љубав Божја која се излива на нас може донети плод и резултат у нашем животу зависи искључиво само од нас. Зависи од тога како ћемо одговорити на позив Божји и Његову љубав”, казао је Патријарх српски у Загребу.

 

П.К.