Сарадња Гимназије „Кантакузина-Катарина Бранковић“ и Гимназије Tерезијанум у Mајнцу
16/03/2017
ДОЦЕНТ ДР ДРАГАН КАРАН ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ЗАГРЕБУ
27/03/2017

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА
И КРШТЕЊЕ У ЗАГРЕБУ

У Четврту недељу Великога поста – Средопосну, о празнику Преноса моштију Светог Никифора Цариградског, са вјерним народом и свештеним клиром Епархије загребачко-љубљанске, у Светопреображенском храму у Загребу свету Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије.

Радост овонедељног сабрања употпуњена је крштењем дјечака Филипа. Током свете Литургије митрополит Порфирије је крстио, миропомазао и причестио новопросвећеног Филипа – сина ђакона Зорана и Андреје Радић.

Такође, Митрополит се пригодном бесједом обратио окупљеним вјерницима говорећи о прочитаном јеванђељу које поново као тему поставља вјеру у Бога и Његову свемоћну силу.

- У подножју горе Тавор био је болесни младић са осталим ученицима Христовим који су покушавали да му помогну и када у томе нису успели тада, после преображења, сишао је Господ и затекао своје ученике и мноштво народа окупљене око болесног младића, препричао је Митрополит, а потом протумачио драматични догађај који се збио и који има мноштво нивоа и мноштво могућности кроз које можемо да чујемо поруку Христову.

- Прије свега, Христос је удаљен од својих ученика. Одсутан је у тренутку када они покушавају да помогну младићу. Без присуства Христовог није могуће доћи до било каквог напретка, а нарочито духовног преображаја и исцелења. Али и када је Господ ту, да би се десило чудо и помак у нашем животу потребно је да имамо веру. Вера је услов познања Бога! А не обрнуто. Не происходи вера из познавања чињеница и факата. Ако неко каже: покажи ми, па ћу веровати! Онда заправо ту нема вере. Онда је то нужна спознаја која је последица видљивих и опипљивих аргумената, а вера је много дубље, шире и богатије стање човека. Вера је ствар односа двеју личности, рекао је Митрополит и истакао да је почетак сваког веровања и узрастања у вери управо свето крштење којим постајемо блиски Христу.

Дружење са вјерницима је настављено у просторијама Музеја, а Митрополит је обишао и најмлађе чланове заједнице који недељом, након Литургије увјежбавају пригодни програм за празник Васкрсења.