Upis u prvi razred gimnazije ”Kantakuzina Branković”
16/06/2021
Niko od nas nije savršen
30/06/2021

Albance vidimo kao svoju braću

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije poručio je 28. juna 2021. godine, na Vidovdan, iz manastira Gračanice da svaki put kada dolazi na Kosovo i Metohiju ima osećaj da se vratio u svoj dom, a da je svako odsustvo sa Kosova odvajanje od Boga i braće.

„Svaki put kada dođemo na ovu zemlju dubinski znamo da smo se vratili u svoju očevinu. O tome svedoči ova sveta Gračanica, svedoče Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i Bogorodica Ljeviška. Toliko svetinja svedoči o tome da je ovo naš dom. I braću Albance vidimo kao svoju braću. Siguran sam da se možemo ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima, a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese“, rekao je Patrijarh tokom arhijerejske Liturgije služene povodom Vidovdana.

„Kosovo i Metohija je zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga, što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju. Gračanica i svetinje koje smo pobrojali jesu svetska kulturna baština, ali, braćo i sestre, svetsko kao takvo ne postoji ako nema svoje ime i prezime. Naša imena i prezimena jesu Gračanica i Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija. Naše ime i prezime jesu naša Pravoslavna Crkva“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Jesu to biseri svetske kluturne baštine, ali je pre toga baština naših otaca, baština Srba i pravoslavlja. To ne treba nikome da smeta, jer svako ima svoju baštinu, kulturu, svako se na neki način Bogu moli. Različitosti ne treba da budu povod za sukobe i razdvajanje. Različitosti su upravo darovi, a reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili i darovali sebe drugima. Gračanica je naše oko, naše uši, naše srce. To je ono za šta se knez Lazar na Vidovdan opredelio. Izabrao je veru u Hrista, a ne večeru. I zato kada nam kažu: `Odrecite se Gračanice, odrecite se Kosova i Metohoije`, pa gospodo, da li biste vi dozvolili da vam izvade oko, da vam odseku uši, da vam iščupaju srce. Znamo mi da ne biste pristali. To je bitka za suštinsku slobodu“, podvukao je Patrijarh.

 

Izvor: TV HRAM