Sv. muč. Evlampije i Evlampija, srijeda, 23. oktobar
23/10/2024
Sv. apostol Filip, četvrtak, 24. oktobar
24/10/2024

Pokloničko putovanje u Srbiju

Blagoslovom našeg Preosvećenog episkopa gospodina Kirila, parohije u Koprivnici i Velikom Pogancu organizovale su pokloničko putovanje u Srbiju 19. i 20. oktobra 2024. godine.

Prvog dana putovanja, poklonici iz više krajeva naše Mitropolije predvođeni sveštenicima Radovanom Dimitrićem i Branislavom Todorovićem, pohodili su najprije hram svetog Save na Vračaru, gdje su bili ljubazno dočekani i počašćeni od strane domaćina i nekadašnjih zagrebačkih sveštenika Bogoljuba Ostojića i Dragana Radića.

Potom je organizovana posjeta čuvenom i nadaleko poznatom beogradskom Sajmu knjiga, gdje su svi ljubitelji pisane riječi imali priliku da pronađu mnogo korisnog gradiva iz svih sfera javnog, kulturnog i duhovnog života.

Nakon Sajma, poklonici su se pomolili u svetinji manastira Rakovice, gdje naročito mjesto u srcima svih vjernika zauzima grob blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla.

Svoje putešestvije nastavljaju dalje ka manastiru Nimniku, gdje su blagoslovom igumana oca Jeliseja uzeli učešće u molitvi za zdravlje svih naših bližnjih. Primivši blagoslov ljubaznih domaćina, na kraju dana dolaze u Golubac, gdje su prenoćili s nestrpljenjem očekujući sutrašnji dan.

Tog nedeljnog dana, u blagoslovenom manastiru Tumane, dogodila se svečana proslava – desetogodišnjica obretenja moštiju prepodobnog Jakova Novog Tumanskog. Svetitelj, koji uz drugog tumanskog svetitelja i čudotvorca prepodobnog Zosima, uživa veliko poštovanje i kult u punoći Pravoslavne Crkve, sabrao je kao i mnogo puta do sada, na hiljade ljudi iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Bugarske i drugih država. Svetom Liturgijom, koju je služilo 7 arhijereja na čelu s nadležnim mitropolitom Ignjatijem uz mnoštvo sveštenstva, monaštva i vjerujućeg naroda, i potom svečanom litijom u kojoj su mošti prepodobnog Jakova pronesene kroz narod radi blagoslova i utvrđenja, obilježen je ovaj veličanstveni i bogougodni praznični dan.

Opšti utisak svih vjernika iz naše Mitropolije koji pohodiše ovu svetinju jeste radost. Ona prava hrišćanska radost koja kao duhovne plodove ima ukrepljenje, utjehu i snagu da hode putem Gospodnjim, imajući primjer svetitelja i našeg savremenika tumanskog čudotvorca i molitvenika Jakova Novog. Sigurni da ovaj sveti ugodnik Božiji, uz svog svetog tumanskog sabrata Zosima smjerno stoje kao zastupnici svima iz svekolikog roda pravoslavnog pred prestolom Boga Svevišnjega u Carstvom Njegovom neprolaznom, odlaze iz sveštene obitelji tumanske i vraćaju se svojim domovima.

Divan je Bog u svetima svojim!

jerej Radovan Dimitrić, paroh koprivnički