Prepodobni Pavle Tivejski, petak, 29. januar
28/01/2022
Časne verige apostola Petra, subota, 29. januar
29/01/2022

Savindan u gimnaziji Kantakuzina Branković

Svi jedni o drugima učimo i svi jedne druge poštujemo, rekao je otac Nikon u liturgijskoj besjedi na Svetog Savu.

 

Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ i ove je godine proslavila svoj dan i krsnu slavu – Svetog Savu. Svečanost je počela liturgijom u kapeli Svetog Save koju je služio protosinđel Venijamin uz sasluženje jeromonaha Nikona i đakona Petra Kozakijevića. Učešće na bogosluženju uzeli su učenici i profesori škole, kao i prijatelji gimnazije.

U liturgijskoj besjedi otac Nikon je govorio o značaju i djelu svetog Save, njegovoj ulozi u školstvu i razvoju srpske države.

Otac Nikon je istakao, na primjeru odnosa svetih Save i Simeona, važnost starozavetne zapovijesti – Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.  ”Sveti Simeon Savu naziva svojim duhovnim ocem, a sveti Sava uvažava svetog Simeona kao svog roditelja”, kazao je.

”U hijerarhiji ne postoji strogoća. Hijerarhija je izraz ljubavi i u njoj postoji prožimanje. Kao što postoji prožimanje i u školi, u odnosu profesora i učenika jer i profesor je u jednom momentu učenik, a učenik je profesor. Svi jedni o drugima učimo i svi jedne druge poštujemo”, rekao je jeromonah Nikon.

U atrijumu gimnazije izveden je prigodan program

”Ove godine Svetog Savu ne obilježavamo na način kako smo praktikovali svih ranijih godina, ali ga ipak slavimo, zbog čega smo se okupili na zajedničkom liturgijskom sabranju i pripremili program program”, kazao je rekao je direktor gimnazije, protojerej-stavrofor Slobodan Lalić.

S obzirom da je Sveti Sava krsna slava gimnazije pitali smo ga kako se odvija nastava u pandemijskim uslovima.

”Imamo ukupno 75 učenika, što je više nego prošle i pretprošle godine, jer smo i lani i preklani upisali preko 20 učenika u prvi razred. Ono što je najvažnije jeste da imamo nastavu uživo. Kako je ovo treća pandemijska godina, mogu reći da smo se svi navikli na epidemiološke okvire i mjere koje moramo preduzimati”, rekao je direktor škole.

U hijerarhiji ne postoji strogoća

”Ove školske godine je srećom bilo manje prilika za onlajn nastavu, pa ni jednom nismo bili u takvim okolnostima da bi svi morali preći na nju. Prošlog polugodišta bilo je situacija da su neki od razreda kompletno bili u samoizolaciji nekoliko dana, kao što su bili i pojedini učenici i profesori koji su bili pozitivni na koronavirus. Ipak, sve to je je veliki izazov jer ne znamo koliko ćemo imati nastavnika i učenika na raspolaganju. Zato se u takvim prilikama trudimo da postignemo što je moguće više i fokusiramo se na nastavne aktivnosti kao najvažnije. Tokom marta i aprila škole imaju probne maturske ispite, pa ćemo ih organizovati i mi za naše maturante” – rekao je otac Slobodan i dodao da su u toku pripreme 14 učenika četvrtih razreda za državnu maturu.

Nakon Svete liturgije, blagosloveni su slavski darovi, a hor škole, pod vođstvom profesorice muzičkog Jasmine Veldić, otpjevao je Himnu svetom Savi. U atrijumu gimnazije izveden je prigodni kulturno-umjetnički program, uslovljen okolnostima epidemije.

Učenici četvrtog razreda pročitali su svetosavsku besjedu tadašnjeg mitropolita, a sadašnjeg patrijarha Porfirija koju je izgovorio u Zagrebu 2015. godine. Učenici prvog razreda recitovali su pjesmu Vojislava Ilića, dok su učenici drugog razreda podsjetili na neka od brojnih narodnih predanja o prvom poglavaru Srpske Pravoslavne Crkve. Za muzički dio pobrinula se učenica Anja Dragić. Uz pjevanje i drugih učenica, na gitari je izvela neke od učenicima dragih modernih pjesama.

 

Tekst i slike: Nenad Jovanović / Portal Novosti i đakon Petar Kozakijević