Saučešće povodom smrti biskupa Bogovića
21/12/2020
Božićna čestitka nabiskupu Bozaniću
24/12/2020

Online Razgovori o vjeri:
Pokajanje

Prvi korak za shvatanje pokajanja jeste bogopoznanje, rekao je otac Danijel Nikolić, paroh u Novom Mestu.

Srpska pravoslavna crkvena opština u Ljubljani organizuje Božićni ciklus razgovora o vjeri. Razgovori se održavaju preko interneta, putem Zoom aplikacije, a u njima, zajedno sa ljubljanskim vjernicima, učestvuje i Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Moderator razgovora je jerej Rade Despotović, paroh u Ljubljani.

Tema prvog razgovora, održanog 5. decembra, bila je   Božićni post, o čemu je govorio Mitropolit Porfirije.

U subotu, 12. decembra, održan je drugi razgovor na temu Pokajanja, a govorio jerej Danijel Nikolić, paroh u Novom Mestu.

Otac Danijel je naglasio da prvi naš korak ka spasenju, a koji je neophodan za pravilno shvatanje tajne pokajanja, jeste bogopoznanje, odnosno, poznanje Onoga kome stremimo. Neophodno je da znamo u čije Ime smo kršteni, čije Ime ispovijedamo i kome želimo da pristupimo, odnosno kakav je taj naš Bog koji nam daje različite i mnogobrojne darove, među kojima i pokajanje. Drugi korak je da steknemo samospoznaju naše pale prirode i našeg grijeha, da detektujemo našu grešnost i da je kao takvu iznesemo pred Gospoda kroz svetu tajnu Ispovijesti.

Poslije oca Danijela u razgovor se uključio i Mitropolit Porfirije koji je rekao da pokajanje „nije nikakva duhovna istraga, niti  nekakav juridički proces, gde smo mi postavljeni pred nekoga pred kim treba da priznamo svoj promašaj i svoju krivicu, pa da onda dobijemo adekvatnu kaznu za to. Pokajanje je, po definiciji, unutarnja potreba svakog čoveka“.

Vladika je govorio i o tome da je pokajanje radosna tuga, zatim o ispovijesti, kao i o pričešćivanju u vrijeme pandemije virusa korona.