SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM GOVORA BISKUPA SISAČKOG VLADE KOŠIĆA
27/01/2020
Proslava Svetog Save u Zagrebu
28/01/2020

Najava svetosavske akademije
u Sloveniji

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U VITANJU- SLOVENIJA

Mitropolija zagrebačko- ljubljanska organizuje 31. januara 2020. godine svečanu Akademiju u čast sv. Save, prvog srpskog Arhiepiskopa i prosvetitelja, a uz pomen velikog naučnika Mihajla Pupina, kome je sv. Sava bio veliki duhovni pokrovitelj i uzor za celi život.

Mihajlo Pupin je važan, kako za nas Srbe tako i za Slovence, jer je zahvaljujući njegovom uticaju veliki deo današnje Slovenije, među njima i Bled i Triglav, nakon Prvog svetskog rata ostao u njenim okvirima. Mihajlo Pupin je od 1921. godine počasni građanin Bleda, a 2015. godine je tamo dobio i spomenik.

Počasni pokrovitelji Akademije su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Slovenije Borut Pahor.

Akademija će se održati u Svemirskom centru Nurding u Vitanju kod Celja, a prisustvovaće joj visoki predstavnici obe države, diplomatski kor, predstavnici drugih verskih zajednica, kao i drugi viđeniji gosti.

Kroz slike iz života velikog srpskog naučnika provešće nas velikani slovenačkog i srpskog glumišta Boris Kavaca, Nataša Ninković i Vojin Ćetković, kao i mladi Stefan Kalezić. Za muzički deo programa su zaduženi: etno grupa Vrelo, vizantijski hor Mojsije Petrović, Kragujevački akademski orkestar harmonika, kao i slovenačka operska pevačica Irena J. Tiran.

Scenarista Akademije je uvažena srpska spisateljica gospođa Ivana Dimić, dok režiju potpisuje gospođa Svetlana Dramlić iz Slovenije.

RTS 2 će prenositi celi događaj u nedelju 2. februara u 20 časova, dok će RTV Slovenija to učiniti sat kasnije.