Patrijarh: Da se postigne mir u Ukrajini
12/03/2022
Sveštenomučenik Proterije, nedjelja, 13. mart
13/03/2022

Likovni konkurs: Vaskrsenje Isusa Hrista

Pozivaju se učenici srednjih škola da učestvuju u konkursu za izložbu likovnih radova koja će biti održana na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konservaciju

 

Akademija Srpske Pravoslavne Crkve ima zadovoljstvo da pozove sve zainteresovane učenike srednjih škola da učestvuju na likovnom konkursu povodom proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa. Tema ovogodišnjeg konkursa je Vaskrsenje Isusa Hrista.

Vaskrsenje Isusa Hrista – osnov hrišćanske vere, pobeda života nad smrću, slavlje smisla nad besmislom, trijumf ljubavi, radosti i zajedništva nad mržnjom i podelom svake vrste. Događaj koji se utkao u kolektivno duhovno iskustvo pravoslavnog hrišćanstva i odredio njegove umetničke izraze u Svetoj Liturgiji, freskoslikarstvu i ikonopisu.

Imajući u vidu prevashodni značaj ovog pravoslavnog praznika, pozivaju se svi učenici srednjih škola koji su zainteresovani za likovne umetnosti da daju svoje likovno tumačenje Vaskrsenja Hristovog i tako prilaganjem svog rada učestvuju u konkursu za izložbu likovnih radova koja će biti održana na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnost i konservaciju u Beogradu. Takmičenje u okviru konkursa omogućiće mladim takmičarima da se bolje upoznaju sa izazovima slikarskog poziva i tehnikama oslikavanja, kao i da steknu nova poznanstva u svetu umetnosti i ostvare vredne nagrade.

 

Uslovi konkursa:

 1. Konkurs je otvoren za sve učenike svih srednjih škola na teritoriji Srbije, ali i šire, u svim srpskim školama u inostranstvu, gde ima zaiteresovanih učenika, kao i učenika koji pohađaju časove veronauke.
 2. Konkurs je jednostepeni. Umetnički žiri sastavljen od tri člana, ocenjivaće pristigle radove i tim povodom dodeliti tri nagrade.
 3. Dozvoljeni su svi slikarski i crtački materijali (akvarel, tempera, akrilne boje, lavirani tuš, olovka, ugljen, idt..)
 4. Dozvoljene dimenzije su od A5 (14,8 h 11,0 cm) do bloka za crtanje broj 5 (29,6 x 41,5 cm), papir, platno, drvo.
 5. Na konkurs se prijavljuje elektronski na e-mail akademijaspc@gmail.com
 6. E-mail nasloviti: učešće na konkursu Vaskrsenje Isusa Hrista
 7. U tekstu mejla za prijavu napisati ime, prezime, naziv škole i odeljenje, grad, kontakt telefoni dimenziju rada.
 8. Uz tekst, u e-mail prikačiti fotografiju rada (maksimalno dve). Može se fotografisati mobilnim telefonom, važno je da bude što jasnija slika.
 9. Konkurs je otvoren do 5. aprila.
 10. Rezultati konkursa biće objavljeni 10. aprila 2022.
 11. Učenici koji su prošli selekciju, biće zamoljeni da dostave svoje radove putem pošte ili da donesu lično do 20. aprila, na adresu:

Visoka škola – Akademija Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju 

Kralja Petra broj 2, 11000 Beograd, Republika Srbija  

Sa naznakom: Za Konkurs Vaskrsenje Isusa Hrista

 

 1. Otvaranje izložbe biće u prostorijama Akademije 26. aprila, a izložba će trajati do 3. maja.
 2. Za sva dodatna pitanja obratiti se na mejl: akademijaspc@gmail.com