Vladika Luka usnuo u Gospodu
20/12/2021
Pravoslavna Crkva pomaže izgradnju Marijanuma
24/12/2021

Božićna čestitka patrijarha Porfirija

Rođenje Hristovo, Đoto (1267-1337)

”Sa istim ushićenjem svako ko na sebi nosi ime Hristovo ovih će dana svedočiti da je Bog sa nama i da će biti sa nama do svršetka sveta i veka”, kaže se u patrijarhovoj božićnoj čestitki Rimokatoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i Sloveniji.

 

Božić i nastupajuću Novu Godinu vjernicima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Sloveniji čestitao je patrijarh Porfirije.

Njegova Svetost uputio je i čestitke predstojateljima pomjesnih Pravoslavnih Crkava, Papi rimskom Franji, Arhiepiskopu kenterberijskom Justinu, predstavnicima tradicionalnih Crkava u Republici Srbiji i svim hrišćanima koji Rođenje Hristovo proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

U nastavku donosimo tekst čestitke poglavara Srpske Pravoslavne Crkve upućene zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske Biskupske Konferencije.

 

Ne traži Boga mišlju; u praznini

U kojoj se miso, tamna sjenka gubi

Uza te Bog je, uvijek u blizini

U stvarima oko tebe, u zvuku i muku

(Antun Branko Šimić, Nađeni Bog)

 

”Čuvši glas sa neba, glas anđelski, koji nagoveštava dolazak novoga neba i nove zemlje (Otk. 21, 1), pastiri otrčaše da ovu blagovest podele sa čitavim svetom. Tako je bilo pre nešto više od dve hiljade godine, tako je i danas. Sa istim ushićenjem svako ko na sebi nosi ime Hristovo ovih će dana svedočiti da je Bog sa nama i da će biti sa nama do svršetka sveta i veka. Bogomladenac Isus, prvi put zaplakavši u tišini vitlejemske pećine, svojim rođenjem nagovestio je radost, a ne plač, svetlost, a ne tamu, Carstvo Božje, a ne carstvo smrti i truleži.

Evo već drugi Božić dočekujemo u pandemijskim uslovima, ali sa neuništivom verom da nema iskušenja, ni malog ni velikog, koje može zaustaviti erupciju ljubavi Božje koja svagda nemoći isceljuje i nedostatke dopunjuje (Molitva na rukopoloženju). Bez te vere smo ništa, a njom nadahnuti kličemo zajedno sa svetim apostolom Pavlom Sve mogu u Hristu koji mi daje moć (Fil. 4, 13).

Neka radost predstojećeg Praznika, Preuzvišeni Nadbiskupe i brate u Hristu, ispuni duše i srca svih hrišćana, a pre svega Vaših dijecezana i Vas lično, kako bismo svi zajedno slavili ime Božje u vekove vekova. Koristim, takođe, ovu priliku da, preko Vas kao predsednika biskupske konferencije, uputim iskrenu čestitku svim vernicima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj”, stoji u patrijarhovoj čestitki.