Novosti IZ MITROPOLIJE

14/07/2017

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE
MEŠOVITE KOMISIJE

Saopštenje za javnost Mešovite komisije Srpske Pravoslavne Crkve i Hrvatske biskupske konferencije
09/07/2017

ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ZAGREBU

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije služio je u petu nedelju po Duhovima svetu arhijerejsku Liturgiju u Prebraženjskom hramu u Zagrebu.
07/07/2017

IVANJDAN SVEČANO PROSLAVLJEN
U ZAGREBU

Praznik rođenja svetog Jovana Krstitelja - Ivanjdan svečano je proslavljen u Katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije. Mitropolitu su na svetoj Liturgiji sasluživali sveštenici i đakoni Sabornog hrama.
07/07/2017

PRVI DRŽAVNI SKUP VJEROUČITELJA
PRAVOSLAVNE VJERONAUKE
U REPUBLICI HRVATSKOJ

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina-Katarina Branković“ održan je skup učitelja pravoslavne vjeronauke u Republici Hrvatskoj.
30/06/2017

PROMOCIJA KNJIGE MITROPOLITA
PORFIRIJA „ZAGREB I JA SE VOLIMO
JAVNO“

U četvrtak, 29. juna 2017. godine, u prepunoj sali Novinarskog Doma u Zagrebu, predstavljena je knjiga Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija „Zagreb i ja se volimo javno“, u kojoj su sakupljeni odabrani intervjui i obraćanja Mitropolita Porfirija, a koji su objavljeni tokom prve godine njegove mitropolitske službe na katedri Mitropolitâ zagrebačko-ljubljanskih.
30/06/2017

MITROPOLIT PORFIRIJE PRIMIO
BISKUPA ULE KRISTIJANA KVARMERA
U ZAGREBU

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije primio je u četvrtak, 29. juna 2017. godine u prostorijama Mitropolije zagrebačko-ljubljanske u Zagrebu, Njegovu Ekselenciju g. Ule Kristijana Kvarmea, biskupa Norveške protestantske crkve u Oslu.
29/06/2017

ARHIJEREJSKA LITURGIJA
POVODOM VIDOVDANA U VUKOVJU

U sredu, 15./28. juna 2017. godine, kada naša sveta Crkva slavi pomen Svetog velikomučenika kneza Lazara Kosovskog i svih Svetih mučenika srpskih, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u selu Vukovju.
25/06/2017

ARHIJEREJSKA LITURGIJA U ZAGREBU

U nedelju treću po Duhovima Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Mitropolitu su na svetoju Liturgiji sasluživali sveštenici i đakoni sabornog hrama.
24/06/2017

PROMOCIJA KNJIGE „ZAGREB I JA
SE VOLIMO JAVNO“ MITROPOLITA
PORFIRIJA

Pozivamo vas na promociju knjige Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog gospodina dr Porfirija (Perića), „Zagreb i ja se volimo javno“, koja će se održati u četvrtak, 29. juna 2017. godine, u 19 sati, u Novinarskom domu (ul. Perkovičeva 2) u Zagrebu.
22/06/2017

30 GODINA SVEŠTENOMONAŠKE
SLUŽBE MITROPOLITA ILARIONA

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije učestvovao u svečanosti. Episkop moravički Antonije preneo pozdrave i molitvene želje patrijarha Irineja.
18/06/2017

NEDELJA DRUGA PO PEDESETNICI
U ZAGREBU

U drugu nedelju po Pedesetnici, 18. juna 2017. godine, kada naša Sveta Crkva proslavlja uspomenu na svetog sveštenomučenika Doroteja i Prepodobnog oca našega Petra Koriškog, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije načalstvovao je Evharistijskim sabranjem vernog naroda Božijeg, u katedralnom hramu u Zagrebu, uz sasluženje sveštenika i đakona hrama.