Патријарх примио делегацију СДФ-а
19/07/2021
Патријарх честита Курбан-бајрам
19/07/2021

Затварајући се у себе, урушавамо снагу Цркве

Произвођење јеромонаха Саве (Бундала) у чин протосинђела

”Хришћани треба да буду апостоли, свједоци и проповједници јеванђеља Христовог. Треба да говоре својим животом, врлином и љубављу према Богу и према ближњем”, рекао је Патријарх.

 

У недјељу четврту по Педесетници, 18. јула 2021. године, Његова Светост патријарх српски Порфирије служио је Божанствену Литургију у храму Преображења Господњег у Загребу.

Саслуживали су му изабрани Епископ марчански јеромонах Сава (Бундало) и свештенство Саборног храма. Патријарх је на Литургији јеромонаха Саву произвео најприје у чин протосинђела, а потом и архимандрита.

У бесједи по прочитаном јеванђељу, Његова Светост је казао да сви Хришћани треба да буду апостоли, свједоци и проповједници Јеванђеља Христовог, да говоре својим животом, врлином и љубављу према Богу и ближњем, а не да се, онда када нису способни да примјене заповјест Христову у свом животу, затварају у себе и да, у страху од других, грчевито чувају оно за шта мисле да је само њихово. ”Затварајући се у себе, макар и имали утисак да се затварамо у Цркву и ограђујемо од другога, од света, ми урушавамо снагу Цркве, урушавамо саму реч Божију. Христос је дошао да спасе свет, све људе. Није на нама да будемо проценитељи, да будемо судије другима, да ми одредимо ко је спасен, а ко није”, рекао је Патријарх.

Поглавар Српске Цркве казао је да су у старом Риму многобошци говорили хришћанима да се држе своје вере, иду за Христом, али ипак за врховног бога да признају римског императора. ”И данас, на много перфиднији и суптилнији начин чујемо ту реч: ‘Верујте ви у Христа, идите у Цркву, постите, молите се Богу, испуњавајте у своме дому оно што Христос од вас тражи, али јавно, кроз разна правила и регуле, признајте бога Мамона, признајте силу, правила, и систем вредности овога света као последњу реч, као најузвишенији закон’. Никада то хришћани нису прихватали и зато је Црква породила миријаде мученика. Никада то ни ми не можемо прихватити и пристати на такав схизофрени живот, на подељеност, да, с једне стране, знамо у себи да је истина у Христу, да је истина о човеку дефинисана у систему вредности који нам је дат у јеванђељу, а да онда то чувамо у себи. Не можемо бити подељени, располућени – једном ногом у Христу и у Цркви, а другом ногом у лажи и у злу”, закључио је Његова Светост.