Patrijarh primio delegaciju SDF-a
19/07/2021
Patrijarh čestita Kurban-bajram
19/07/2021

Zatvarajući se u sebe, urušavamo snagu Crkve

Proizvođenje jeromonaha Save (Bundala) u čin protosinđela

”Hrišćani treba da budu apostoli, svjedoci i propovjednici jevanđelja Hristovog. Treba da govore svojim životom, vrlinom i ljubavlju prema Bogu i prema bližnjem”, rekao je Patrijarh.

 

U nedjelju četvrtu po Pedesetnici, 18. jula 2021. godine, Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije služio je Božanstvenu Liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Sasluživali su mu izabrani Episkop marčanski jeromonah Sava (Bundalo) i sveštenstvo Sabornog hrama. Patrijarh je na Liturgiji jeromonaha Savu proizveo najprije u čin protosinđela, a potom i arhimandrita.

U besjedi po pročitanom jevanđelju, Njegova Svetost je kazao da svi Hrišćani treba da budu apostoli, svjedoci i propovjednici Jevanđelja Hristovog, da govore svojim životom, vrlinom i ljubavlju prema Bogu i bližnjem, a ne da se, onda kada nisu sposobni da primjene zapovjest Hristovu u svom životu, zatvaraju u sebe i da, u strahu od drugih, grčevito čuvaju ono za šta misle da je samo njihovo. ”Zatvarajući se u sebe, makar i imali utisak da se zatvaramo u Crkvu i ograđujemo od drugoga, od sveta, mi urušavamo snagu Crkve, urušavamo samu reč Božiju. Hristos je došao da spase svet, sve ljude. Nije na nama da budemo procenitelji, da budemo sudije drugima, da mi odredimo ko je spasen, a ko nije”, rekao je Patrijarh.

Poglavar Srpske Crkve kazao je da su u starom Rimu mnogobošci govorili hrišćanima da se drže svoje vere, idu za Hristom, ali ipak za vrhovnog boga da priznaju rimskog imperatora. ”I danas, na mnogo perfidniji i suptilniji način čujemo tu reč: ‘Verujte vi u Hrista, idite u Crkvu, postite, molite se Bogu, ispunjavajte u svome domu ono što Hristos od vas traži, ali javno, kroz razna pravila i regule, priznajte boga Mamona, priznajte silu, pravila, i sistem vrednosti ovoga sveta kao poslednju reč, kao najuzvišeniji zakon’. Nikada to hrišćani nisu prihvatali i zato je Crkva porodila mirijade mučenika. Nikada to ni mi ne možemo prihvatiti i pristati na takav shizofreni život, na podeljenost, da, s jedne strane, znamo u sebi da je istina u Hristu, da je istina o čoveku definisana u sistemu vrednosti koji nam je dat u jevanđelju, a da onda to čuvamo u sebi. Ne možemo biti podeljeni, raspolućeni – jednom nogom u Hristu i u Crkvi, a drugom nogom u laži i u zlu”, zaključio je Njegova Svetost.