Свети Софроније, патријарх јерусалимски, четвртак, 24. март
24/03/2022
Преподобни Теофан Исповедник, петак, 25. март
25/03/2022

За Цркву је мир императив који нема алтернативу

Патријарх Порфирије са Карлом Нехамером, савезним канцеларом Републике Аустрије

У одвојеним састанцима са представницима Европске Уније и амбасадором Белгије у Србији, те савезним канцеларом Републике Аустрије, Патријарх Порфирије је разговарао о могућностима успостављања мира у Украјини.

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије протеклих дана се у три одвојене посјете у Патријаршијском двору у Београду састао са Емануелом Жиофреом, шефом делегације Европске Уније у Србији, Куном Адамомамбасадором Краљевине Белгије у Србији, и са Карлом Нехамером, савезним канцеларом Републике Аустрије.

На поменутим састанцима наглашен је значај успостављања мира у кризи која потреса европски континент.

Приликом састанка са Емануелом Жиофреом, 15. марта, саговорници су се сагласили да Цркве и вјерске заједнице и њихови предводници данас могу имати благотворну улогу, јер се залажу за мир, дијалог, толеранцију и имају могућност да допринесу превазилазењу великих проблема са којима се суочава данашња Европа.

Амбасадор Жиофре је изразио жаљење што поједини медији пласирају различите дезинформације у вези са сукобима у Украјини, напомињући да су оне опасне и да могу довести до нових конфликата.

Патријарх Порфирије је, с тим у вези, истакао да се Српска Православна Црква не препознаје у квалификацијама изнијетим у Резолуцији Европског Парламента јер не одговарају стварности.

„Црква се залаже и ради на мирном и плодотворном суживоту и сарадњи свих народа и за њу је мир императив који нема алтернативу“, поручио је Патријарх српски.

У истом тону протекао је, 18. марта, и састанак са Куна Адамом, амбасадором Краљевине Белгије у Србији. Том приликом Патријарх Порфирије је истакао да Црква гдје год борави чини све што може како би се успоставио мир.

Дан раније, 17. марта, у разговору Његове Светости са Карлом Нехамером, савезним канцеларом Републике Аустрије, Патријарх је са задовољством говорио о добрим условима у којима дјелује Српска Православна Црква у Аустрији, и на томе се захвалио канцелару Нехамеру.

Незаобилазна тема била је и криза на европском континенту. Посебно је исказана велика забринутост због рата у Украјини. Сагласно је речено да је неопходно да се што прије оконча сукоб, а првојерарх Српске Православне Цркве се заложио за одржавање сталног дијалога као најбољег начина за рјешавање свих сукоба и неспоразума. Канцелар Нехамер је нагласио значај улоге вјерских лидера у превазилазењу сукоба.


Н.М.