Преп. Алимпије Столпник, субота, 9. децембар
09/12/2023
Св. муч. Јаков Персијанац, недјеља, 10. децембар
10/12/2023

Враћена купола на Саборни храм у Загребу

Након готово годину дана реконструисана капа звоника враћена је на храм Преображења Господњег

Враћањем реконструисане капе звоника завршавамо важну цјелину обнове храма, рекао је свештеник Душко Спасојевић, старјешина храма Преображења Господњег

 

У петак, 8. децембра, након готово годину дана реконструкције, на храм Преображења Господњег у Загребу враћена је купола, оштећена у земљотресима 2020. године. Враћање куполе тешке пет тона један је од последњих великих захвата на обнови загребачке Саборне цркве. Овај историјски догађај пратили су представници медија, као и велики број грађана окупљених на Цвјетном тргу.

”Нова купола је нешто тежа зато што је младо дрво и бакар је дебљи. Та купола као продукт Хермана Болеа је једна од најљепших у Загребу”, рекао је за ХРТ Радивоје Јовичић, академски сликар и виши конзерватор – рестауратор, који је готово годину дана радио на њеној реконструкцији.

Јосип Галић, пројектант и надзорни инжењер казао је да је пројекат спровођен споро, као и сви пројекти обнове историјске баштине, јер је потребно укључивање посебних стручњака који су заузети због обнове великог броја цркава у Загребу и Сиску. ”На цркви је можда најзахтјевнији био челични дио – појачања кровишта и звоника. Што се тиче куполе, то је стандардна реконструкција. Рачунамо да ће функционирати 100 година”, рекао је.

Протојереј-стварофор Душко Спасојевић, старјешина храма, рекао је да ”враћањем реконструисане капе звоника завршавамо важну цјелину обнове храма Преображења Господњег. Остаје нам олтар који ћемо завршити ускоро.”

Подсјећамо да је обновљену куполу скинуту 13. јануара ове године, крајем септембра освештао Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Епархије загребачко-љубљанске.

П.К.