Свети Кирил, архиепископ јерусалимски, петак, 31. март
31/03/2023
Свети мученици Хрисант и Дарија, и други с њима, субота, 1. април
01/04/2023

Владика Сава: ако било који члан заједнице пати, и ми патимо

У литургијској бесједи у Загребу, владика Сава је казао да ако било који члан наше заједнице болује или пати, и ми са њим патимо, као и да, ако се и један од нас радује и весели, и остали се радују и веселе његовом успјеху.

 

Епископ марчански Сава служио је, у Четврту недјељу Великог поста, 26. марта 2023. године Свету Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу.

Бесједећи након прочитаног одломка из Јеванђеља по Марку (Мк. 9, 17-31), у ком се говори о исцјељењу болесног дјетета, владика Сава је истакао тренутак из Јеванђеља у ком Христос, прије него што је исцјелио болесног дјечака, одговара на ријечи дјететовог оца који се му се обраћа рјечима: ”помози нам, смилуј се на нас”.

„Не каже: ‘помилуј овог мог сина’, или ‘ово болесно дијете’, него: ‘смилуј се на нас’, знајући да је болест крст цијеле заједнице или крст једне породице. Када неко болује у кући, са њим пате и сви његови укућани, као и, када се неко радује и весели, када у здрављу прославља Господа свога и ближње своје, тада се и његови ближњи веселе са њим. И у Цркви тако бива, не само у породици“, рекао је владика Сава и подсјетио на ријечи из Прве посланице Коринћанима светог апостола Павла у којој се каже да ако један уд Тијела Христовог, а Црква је Тијело Христово, ако било који члан наше заједнице болује или пати, и ми са њим патимо. И ако се и један од нас радује и весели, и ми се радујемо и веселимо његовом напретку и успјеху”.

”У овој причи нам се пластично објашњава да без присуства Христовог није могуће извршити чудо. Без присуства Христовог ученици нису могли да исцјеле овог болесног, јер чудо је плод вјере сједињене са благословом Божјим”, рекао је владика Сава.

 

П.К.