Свети великомученик Теодор Стратилат, сриједа, 21. фебруар
21/02/2024
Свети мученик Никифор, четвртак, 22. фебруар
22/02/2024

Владика Кирило са предсједником Словеначке бискупске конференције

У уторак, 20. фебруара, Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички епископ Кирило, администратор загребачко-љубљанске митрополије, сусрео се са монсињором Андрејом Сајетом, Новомешким бискупом и предсједником Словеначке бискупске конференције, као и са Апостолским нунцијем у Републици Словенији монсињором др Жан Мари Шпајхом.

Монсињор Сајет је представио владици Кирилу процес актуелног синодалног хода у Републици Словенији, а посебно у бискупији Ново Место. Саговорници су разговарали о екуменском дијалогу и важности изградње добрих међусобних односа, о изградњи православног храма и парохијског дома, а осврнули су се и на прошлогодишњи међувјерски састанак Форума за дијалог и мир на Балкану, који је одржан од 17. до 18. јуна 2023. године у Копру на којем су присуствовали представници различитих хришћанских Цркава и других вјерских заједница. Владика Кирило и бискуп Сајет су се сложили и о важној улози Цркве у заштити вриједности и достојанства људског живота од зачећа до природне смрти, у изградњи мира и праведног друштвеног поретка у свијету. Владика Кирило је обишао и Католички Катедрални храм у Новом Месту.

У пратњи епископа Кирила били су и презвитери Богољуб Остојић, архијерејски замјеник, Данијел Николић, парох у Новом Месту и Нешо Ковачевић, чтец.

Извор: Бискупија Ново Место