Св. пророк Михеј II., недјеља, 27. август
27/08/2023
Монашење у манастиру Лепавина
27/08/2023

Владика Кирило: Не воле свог комшију, али ‘воле’ читав свијет

Многи људи кажу: ‘ја волим сав свијет’ и они су космополити. Осуђују друге ако то тако не прокламују, међутим када виде свог првог комшију онда изађу из себе од бијеса. Не воле свог комшију, али ‘воле’ читав свијет.

Епископ буеносајрески и јужно-централоамерички Кирило, администратор Епархије загребачко-љубљанске, служио је, у недјељу, 27. августа, свету Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу. Владици Кирилу саслуживало је загребачко свештенство, а по завршетку Литургије, епископ је освештао икону Светог Саве Српског културног друштва Просвјета.

У литургијској бесједи владика Кирило рекао је да испуњавање заповјести које је Господ дао није тежак задатак. Поред прочитаног одломка из јеванђеља (Мт. 19. 16-26) које је тумачио, епископ је указао и на причу о страшном суду у којој Господ говори о томе како ће судити људима. ”Судиће им како су се односили према своме ближњем. Ако је ближњи наш гладан, ако га треба нахранити, напојити, ако је у болници посјетити, ако је у затвору такође обићи или бар се помолити за свога ближњега. Ето, то је доста једноставан задатак, али наравно треба усрдности и унутрашњег подвига да би се то испунило”, казао је.

”Многи људи кажу ја волим сав свијет и они су космополити. Осуђују друге ако то тако не прокламују, међутим када виде свог првог комшију онда изађу из себе од бијеса. Не воле свог комшију, али ‘воле’ читав свијет. Христос даје одговор младићу за који зна да може испунити”, рекао је владика Кирило.

П.К.