Васкршња посланица Српске Православне Цркве
03/05/2024
Св. апостол и јеванђелист Марко, сриједа, 8. мај
08/05/2024

Владика Кирило на Велику Суботу служио у Љубљани

„Спаситељ је укинуо раздвојеност бића и нема тог гријеха из којег нас он не може извући“, рекао је владика Кирило у Љубљани.

 

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске служио је 4. маја, на Велику Суботу, Божанствену литургију, у храму светих Кирила и Методија и Љубљани. У народом испуњеном храму владици је саслуживало љубљанско свештенство, а појао је хор под вођством Саше Кнежевића.

У литургијској бесједи владика Кирило је казао да је на Велику Суботу Господ укинуо раздвојеност бића. „Деница је учинио раздвојеност бића. Сво биће је било добро, али је због његовог пада почело да се дијели на добро и лоше. Чак је затворио своју државу смрти – Ад, за душе. До доласка Спаситеља, до данашњег дана, до Велике Суботе, душе свих људи су биле у тамници Ада. Наша пасха – Христос је, како то каже наш Патријарх, својим домостројом спасења отворио двострану магистралу. Раније се само силазило са неба, а сад се може успети на небо. Спаситељ је укинуо раздвојеност бића и нема тог гријеха из којег нас он не може извући. Међутим, то је под претпоставком да имамо покајање, да се трудимо да будемо истински хришћани, не само по спољашњим обичајима, него да нам и срце буде испуњено Богом“, рекао је владика Кирило.

Н. М.