Свети Алексије Човек Божји, субота, 30. март
30/03/2024
Свети Кирил, архиепископ јерусалимски, недјеља, 31. март
31/03/2024

Владика Кирило Честитао Васкрс Надбискупу Дражену Кутлеши

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, Администратор Митрополије загребачко-љубљанске, честитао је Васкрс Надбискупу загребачком Дражену Кутлеши. У наставку преносимо честитку владике Кирила:

”Преузвишени господине Надбискупе,

Апостол Павле, обраћајући се заједници у Коринту, сведочи да ако Христос није устао, узалуд вјера ваша (1. Кор. 15,17). Живећи у времену опхрваном епидемијама и ратовима, осећамо непорециву крхкост људскога живота кога нагриза по човека погубни вирус отуђења и одсуства љубави према другом људском бићу. Надвијени над провалијом људског постојања суочавамо се дубински са смислом Павлових речи. И заиста, без Васкрсења као крајеугаоног камена на коме се изграђује целокупна егзистенција света, остајемо надасве трагична бића која, иако обдарена величанственим даровима, ипак своје прегнуће и животни век смештају у ограничени простор и време од колевке до гроба.

Сусрећући се и ове године са Празником над празницима, светлом Пасхом Господњом, надахњујемо се, опет и опет, благодатном силом Духа Светога, датог нам од Оца кроз Сина, која нам отвара сва духовна чула да видимо невидиво и ослушнемо надолазећи славопој Царства Божијега.

Нека радост наступајућег Васкрса испуни душу и срце сваког богочежњивог бића, а међу њима и Вас и Ваше пастве, и да по читавој васељени одјекну громке речи празничног поздрава:

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

У Христу Господу Ваш брат,

Епископ буеносаирески и јужноцентралноамерички
Администратор Епархије загребачко-љубљанске”