Преподобни Симеон Мироточиви – Стефан Немања, понедјељак, 26. фебруар
26/02/2024
Преподобни Аксентије, уторак, 27. фебруар
27/02/2024

Владика Кирило богослужио у манастиру Ћелија пиперска

„Аскеза је прибјегавање сили Божјој, уздање на силу Божју, али свим срцем, свом душом, свом снагом и свим умом”, рекао је Епископ Кирило у манастиру Ћелија пиперска.

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске Кирило служио је у недјељу, 25. фебруара Свету службу Божију у манастиру Ћелија пиперска.

У литургијској бесједи Владика је рекао да аскеза није у извршавању неких молитвених правила.

“Јесте и то, али то је само површина, то је спољна форма. Аскеза је прибјегавање сили Божјој, уздање на силу Божју, али свим срцем, свом душом, свом снагом и свим умом”, рекао је Епископ буеносајрески.

Додао је да се фарисеј из јеванђелске приче уздао у закон, а заборавио да исправља своје срце.

“И ушао је у другу грешку коју не треба радити, ако хоћемо да имамо чисту молитву, а то је осуђивање ближњег”, објаснио је владика Кирило.

Нагласио је да је осуђивање ближњега опасно.

“Кад станете на молитву, ако сте осуђивали ближњега или сте у свађи са неким, нећете моћи чисто да се молите. Увијек ће вам долазити управо тај лик тог човјека. А то вас ваш анђео чувар или ваша савјест опомиње да не смијете да будете у свађи и да осуђујете неког свог ближњега, а да не говоримо да некога мрзите“, казао је владика Кирило.

Извор: Митрополија црногорско-приморска