Свети Јаков, епископ и исповедник, сриједа, 3. април
03/04/2024
Молитва св. Јефрема Сирина за време поста
03/04/2024

Владика Кирило богослужио у Крању

”Исусовом молитвом вежбамо пажљу ума и упорност”

 

Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске началствовао је Светом Литургијом, у Другу недјељу Свете Четрдесетнице, 31. марта, у храму Светог архангела Михаила у Крању. Саслуживали су му јереј Александар Обрадовић, архијерејски намјесник љубљански, крањски пароси протојереј-ставрофор Будимир Галамић и јереј Бранислав Тодорић, као и ђакон Зоран Радић.

У литургијској бесједи владика Кирило је казао да је Господ све створио лијепо и добро и да је све створио као своју одјећу. ”Све што видимо чулима то је одјећа Божја, а онда је и одјећа човјека, јер је човјек створен као микрокосмос, да буде микротеос – микробог, бог по благодати. Зато нас је Бог створио, и Бог је створио све добро”, рекао је владика.

„Велики пост нас позива да укроћујемо нашу природу која ће да се промијени као одјећа коју ће Господ само да преобуче. Праведници ће да просијају у Царству Божјем као звијезде. Велики пост нас позива на малу жртву молитве, поста. У припремним недјељама Великог поста Господ нас је опоменуо да не будемо среброљубиви, да не будемо горди, да не будемо распусни. И трећа припремна недјеља посвећена је Страшном суду. У њој смо добили врло једноставан задатак – да утјешимо свога ближњег, јер ће када тако радимо и Господ нас утјешити. Таквим својим дјелима показујемо да смо слични Богу. Кад смо то прошли, ту лекцију из института Великог поста, долазимо до врата поста, на којима нас чека наш праотац Адам са својим плачем. Тим плачем Адамовим, не само да смо наслиједили Адамов гријех, него смо наслиједили и све његове позитивне особине, посебно покајање којим се улази у Велики пост“, истакао је Епископ Кирило.

Владика је говорио и о личности Светог Григорија Паламе, ког Црква посебно прославља у Другу недељу Часног поста, а који нас учи да је благодат коју добијамо на крштењу и у Светим тајнама Цркве, у молитвама, нестворена благодат. ”Свети Григорије Палама нам препоручује да се подвизавамо постом, молитвом, и наравно Светом Литургијом, али има још једна врло важна ствар коју нам он препоручује, а коју треба да упражњавамо у својим домовима. То је медитација православна – Исусова молитва. Та медитација: ‘Господе Исусе Христе, помилуј ме’, она вјежба пажњу ума и упорност. Дакле, православље има пуноћу откровења у себи које нам је потребно за спасење“, рекао је епископ Кирило.

Н. М.