ВEСТИ ИЗ ХРИШЋАНСКОГ СВЕТА


09/04/2024

Патријарх Данило освештао капелу у здању румунског Парламента

Његово Блаженство Патријарх румунски г. Данило је освештао 25. децембра 2024. године капелу посвећену Светом апостолу Андреју, заштитнику Румуније, у Палати Парламента.
09/04/2024

Празник Светог Герасима Јорданског

Патријарх јерусалимски и све Палестине Теофило служио je на празник Светог Герасима Јорданскоg свету Литургију у манастиру посвећеном том великом Божјем угоднику на Западној обали реке Јордан.
14/03/2024

Уснуо у Господу Патријарх бугарски Неофит

У Софији се упокојио Патријарх бугарски и Митрополит софијски Неофит. За архијереја је изабран 1994. године и постављен за Митрополита доростолског и червенског, а за Патријарха Бугарске Православне цркве је изабран 2013. године.
04/03/2024

У Пољској прослављен Дан православне омладине

Прослава светског Дана православне омладине сваке године се одржава у различитим пољским градовима током викенда који је најближи празнику Сретења Господњег.
04/03/2024

Сусрет делегације Московске патријаршије са Папом Фрањом

Током састанка учесници су дискутовали о низу аспеката православно-католичких и међурелигијских односа, ситуацији у свету и изазовима са којима се друштво суочава.
04/03/2024

Патријарх Теофило отворио нови православни храм у Јордану

Нови храм је први у Јордану који носи име Света Три Јерарха, а налази се у средишту Православног центра при манастиру Пресвете Богородице у Дибину.
04/03/2024

Антиохијска патријаршија покренула интернет библиотеку црквене музике

Библиотека садржи више од 2.500 музичких дела, свако дело садржи детаљне описе композитора и музичких стилова.
04/02/2022

Веља Павловић – Од заборава чувао светитеље и умјетнике нашег времена

Углавном терам по свом, а у манастирима осећам. Постајем срећан што сам жив, и задовољан што нисам савршен и безгрешан, јер ко је такав, говорио је Веља Павловић, чувени београдски новинар који се упокојио у сриједу, 2. фебруара.
20/02/2021

Руска Црква честитала
Патријарху Порфирију

Честитка патријарха Кирила   Патријарх московски и целе Русије Кирил телефонски је прекјуче, у четвртак 18. фебруарa, телефонски разговарао са новоизрабраним Патријархом Порфиријем и срдачно му честитао на избору. У писаној честитци коју је истог дана упустио, пожелео је да Господ новом патријарху подари много снаге на предстојећем путу патријаршијске службе, преноси Спутњик. „У име []
31/12/2020

Саучешће Патријарха Кирила
предсједнику Милановићу

Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је писмо саучешћа предсједнику Републике Хрватске Зорану Милановићу поводом губитка људских живота у земљотресима, који су погодили Хрватску 28. и 29. децембра, у ком каже: Предсједнику Републике Хрватске Њ. Е. господину Зорану Милановићу Ваша Екселенцијо, уважени господине Предсједниче! Дубоко сам ожалошћен вијешћу о разорном земљотресу у Хрватској, у []