Свечана акдемија у Мариборуповодом 800 година аутокефалности СПЦ
27/01/2019
Прослава Светог Саве у Љубљани
28/01/2019

Вечерње богослужење у Марибору

У навечерје празника Светог, Богоносног и Равноапостолног Саве, Првог српског Архиепископа и просветитеља, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије началствовао је вечерњим богослужењем у храму Светих Кирила и Методија у Марибору. Митрополиту су саслуживали протојереј-ставрофор Томо Ћирковић, парох у Копру, протонамесник Богољуб Остојић, парох у Загребу, јереј Александар Обрадовић, архијерејски намесник љубљански, јереј Саво Косојевић, парох у Марибору, јереј Раде Деспотовић, парох у Љубљани и ђакон др Драган Радић из Загреба.

За певницом су одговарали свештеници и ђакони Митрополије загребачко-љубљанске.

Вечерњем богослужењу молитвено су присуствовали господа бискупи мурскосубошки Монсињор др Петар Штумпф, помоћни љубљански Монсињор др Франц Шуштар, умировљени бискуп цељски Монсињор Станислав Липовшек, господин Никола Селаковић, генерални секретар Председника Републике Србије, господин Марко Николић заменик Секретара за вере при Влади Републике Србије, господин Срђан Рајчевић, министар у Влади Републике Српске и госпођа Зорана Влатковић, амбасадор Републике Србије у Републици Словенији.

На крају вечерњег богослужења присутнима се обратио Митрополит Порфирије честитајући свима празник Светог Саве кога славимо „стога што је он једном за свагда одредио смер и пут живота, стваралаштва, мисли и читавог бића српскога рода. Свети Сава је одредио смер који води ка пуноћи живота јер тај пут води ка Христу.“ Митрополит је казао да је „Свети Сава је надахнут Христом знао да у сваком човеку постоји добро, и у сваком човеку видео само добро. Зато је боравећи на Светој Гори, узимао најбоље од свих, и од Грка и од Руса, и од свих који су се тамо сабирали. То што је узимао од других он је уграђивао у живот своје личности, али касније и у изграђивање своје аутокефалне Цркве“.

После богослужења уследила је свачана Светосавска академија у Словеначком народном позоришту у Марибору, којом је обележен велики јубилеј наше помесне Српске православне Цркве, 800 година њене аутокефалности и 600 година од рођења Кантакузине Катарине Бранковић, грофице цељске.