Сусрет патријарха и Апостолског нунција у Хрватској
29/03/2021
Распоред богослужења у Загребу Пете седмице Поста
12/04/2021

Ускршња честитка Патријарха Порфирија

Његова Светост Патријарх Српски Порфирије, администратор Епархије загребачко-љубљанске, честитао је празник Васкрсења Христовог бројним хришћанима у Хрватској и Словенији, католицима, протестантима и свима који ове године Празник над празницима славе у недјељу 4. априла.

У честитки се истиче да се у сусрету са ”Празником над празницима, светлом Пасхом Господњом, надахњујемо, опет и опет, благодатном силом Духа Светога, датог нам од Оца кроз Сина, која нам отвара сва духовна чула да видимо невидиво и ослушнемо надолазећи славопој Царства Божијега”.

”Апостол Павле, обраћајући се заједници у Коринту, сведочи да ако Христос није устао, узалуд вјера ваша (1. Кор. 15,17). Живећи већ више од годину дана са ужасавајућом епидемијом вируса Корона око нас, али и ништа мање по човека погубним вирусом отуђења и одсуства љубави према другом људском бићу, суочавамо се дубински са смислом Павлових речи. И заиста, без Васкрсења као крајеугаоног камена на коме се изграђује целокупна егзистенција света, остајемо надасве трагична бића која, иако обдарена величанственим даровима, ипак своје прегнуће и животни век смештају у ограничени простор и време од колевке до гроба”, стоји у писму Надбискупу загребачком Јосипу Бозанићу, Апостолском нунцију у Хрватској Ђорђу Лингви, предсједнику Хрватске бискупске конференције Надбискупу задарском Желимиру Пуљићу, предсједнику Словеначке бискупске конференције Надбискупу љубљанском Станиславу Зоре и Апостолском нунцију у Словенији Жан-Мари Спишу, поглаварима протестантских заједница у Хрватској и Словенији, предсједнику Савеза баптистичких цркава пастору Ивици Хорвату, бискупу Евангеличке цркве у Словенији Леону Новаку и другим.