Преподобни Патапије, четвртак, 21. децембар
21/12/2023
Зачеће свете Ане, петак, 22. децембар
22/12/2023

Усташки и неонацистички симболи на храму у Бјеловару

”Посебно нас жалости чињеница што у периоду у ком сви хришћани ишчекују рођење Спаситеља постоје и они чији поступци не свједоче жељу за миром, као ни добру вољу, већ чине дјела којима желе да пробуде духове прошлости којих се читав свијет стиди”, каже се у саопштењу Епархије загребачко-љубљанске.

 

Недавно обновљени храм Свете Тројице у Бјеловару освануо је, у четвртак, 21. децембра, ишаран графитима са усташком и неонацистичком симболиком. Поред натписа ”За дом спремни” и усташког симбола ”У”, на прочељу цркве исписана је и нумеричка ознака 14/88. Број 14 представља слоган од четрнаест ријечи на енглеском језику: ”“We must secure the existence of our people and a future for white children“ („Морамо осигурати будућност наших људи и будућност за бијелу дјецу”), Дејвида Лејна, припадника неонацистичке организације The Order, док број 88 означава нацистички поздрав ”Heil Hitler”, тако што се слово „H“ налази на осмом мјесту енглеске абецеде.

Јереј Стефан Максимовић, парох бјеловарски, у јутарњим часовима примјетио је натписе на храму. „Непријатно сам изненађен и затечен овим немилим догађајем. Надам се да ће полиција починиоце брзо привести правди. Ја ћу се свакако Богу молити, а на то позивам и све наше парохијане, да починиоца или више њих уразуми и са пута мржње приведе на пут мира и љубави”, рекао је.

Епархија загребачко-љубљанска са жаљењем констатује да ово није први пут да се бјеловарски храм налази на мети вандала. Посебно нас жалости чињеница што у периоду у ком сви хришћани ишчекују рођење Спаситеља и дан у ком ће радосно запјевати анђеоску пјесму: ”Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља”, постоје и они чији поступци не свједоче жељу за миром, као ни добру вољу, већ чине дјела којима желе да пробуде духове прошлости којих се читав свијет стиди.

Истовремено поздрављамо одлучност полиције да пронађе починиоце и спремност представника градских власти Града Бјеловара да помогну санацију материјалне штете и да се предузму мјере заштите храма у будућности.

П.К.