Sv. muč. Miron prezviter, utorak, 30. avgust
30/08/2022
Prep. Jovan Rilski, srijeda, 31. avgust
31/08/2022

Uspenje Presvete Bogorodice u Lepavini

 

„Prešavši iz ovog u vječni život, Presveta Bogorodica je pokazala da je mati Onoga koji je svojim vaskrsenjem darovao život svakome čovjeku“, kazao je vladika Sava

 

Praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Velika Gospojina svečano je, i uz učešće velikog broja vjernika i hodočasnika proslavljen, u nedjelju, 28. avgusta, u manastiru Lepavina. Prazničnu Svetu Liturgiju u manastirskom hramu posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice služio je Episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog. Sasluživali su mu protojerej-stavrofor Duško Spasojević, Arhijerejski namjesnik zagrebački, protonamjesnik Bogoljub Ostojić, Arhijerejski zamjenik, jeromonah Vasilije (Srbljan), jereji Radovan Dimitrić, paroh koprivnički, Branislav Todorović, paroh iz Velikog Poganca, Stefan Maksimović, paroh bjelovarski i đakon Aleksandar Lukić iz Zagreba.

U besjedi po otpustu Božanstvene Liturgije vladika Sava podsjetio je da je Uspenje najsvečaniji u nizu godišnjeg ciklusa bogorodičinih praznika.

„Sa radošću u duši proslavljamo praznik Uspenja Presvete Bogorodice nazivajući taj praznik često ljetnom Pashom. Prilikom proslave Uspenja u crkvama pjevamo tropar u kojem se kaže: `Rađanjem si sačuvala djevstvo, a smrću nisi ostavila svijet, Presveta Bogorodice prešla si u život, mati pravog života i svojim molitvama izbavljaš od smrti duše naše`“, podsjetio je Episkop marčanski.

Vladika Sava je istakao da je u tih nekoliko stihova tropara sabrano svo učenje o Presvetoj Bogorodici, sva njena uloga, njeno žitije i mjesto u spasenju svijeta i čovjeka.

„Onoga momenta kada su prvi ljudi odstupili od zapovijesti Božije, otpali od zajednice s Bogom i živjeli tako vjekovima, nemajući snage i sposobnosti da se sami vrate u tu svetu zajednicu, ispunjava se prevječni plan Svete Trojice, a to je da se među ljudima rodi, siđe na zemlju i uzme na sebe ljudsku prirodu i tijelo Drugo lice Svete Trojice – Gospod naš Isus Hristos. To se zbilo upravo kroz Presvetu Bogorodicu“, naveo je u besjedi vikar Patrijarha srpskog.

Episkop Sava je napomenuo da proslavljanjem Uspenja ne slavimo smrt po sebi već događaj prelaska iz ovog života u život vječni, u Carstvo nebesko. Tako, smrt svakoga čovjeka poslije Vaskrsenja Hristovog, jeste ustvari ”usnuće do sveopšteg vaskrsenja iz mrtvih. Takav prelazak u vječni život imala je Presveta Bogorodica. Prešavši iz ovog života u vječni život pokazala je i da je mati Onoga koji je svojim vaskrsenjem i svojom smrću pobijedio smrt i darovao život svakome čovjeku“, poručio je u liturgijskoj besjedi vladika Sava.

Po blagoslovu Njegove Svetosti patrijarha, vladika Sava rukopoložio je u svešteni čin đakona Nemanju Đurića, mastera teologije iz Gradiške (Bosna i Hercegovina).

Nakon Svete liturgije i blagosiljanja slavskih darova zajedničarenje je nastavljeno uz tradicionalnu prazničnu trpezu koju je lepavinsko bratstvo pripremilo za sve koji su se tog dana našli u toj svetinji.

U Lepavini vjernici i iz okolnih zemalja

U Lepavini se, posebno o velikim bogorodičinim praznicima, okupljaju pravoslavni hrišćani iz cijele Hrvatske, zemalja regiona, ali nerijetko i iz drugih evropskih zemalja.

Tu, prema riječima Gordane, koja je sa prijateljima doputovala iz Prijedora, oni pronalaze ono što rijetko gdje mogu, a to je upravo duhovni mir, lijek za probleme koji ih tište, a koje u razgovoru sa bratstvom manastira, kroz molitvu i Svete Tajne uspijevaju da prevladaju.

Put od Banjaluke do Lepavine, svake godine za Veliku Gospojinu, prelazi i Milorad koji priča da je rođen u Bjelovaru, ali da ga je život, davne 1991. godine, odveo iz rodnog kraja. Milorad kaže da je molitva lijek za dušu, zbog čega se uvijek vraća lepavinskoj svetinji i čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice.

Nevena Maksimović