НАЈАВА: ВЛАДИКА КИРИЛО У ЉУБЉАНИ
30/08/2023
Преп. Јован Рилски, четвртак, 31. август
31/08/2023

Успење Пресвете Богородице у Лепавини

Лепавинска светиња основана је и вјековима одржавана молитвама хиландарског братства. Трудићемо се да одржавамо те везе са једним од корјена наше духовности, казао је владика Кирило.

На Успење Пресвете Богородице, у понедјељак, 28. августа, Његово Преосвештенство епископ Кирило служио је Свету Литургију у манастиру Лепавина. Владици је саслуживало свештенство Митрополије загребачко-љубљанске. Као и увијек, у Лепавини се тог дана окупио велики број поклоника из Хрватске и Словеније, али и Аустрије, Босне и Херцеговине и Србије. По завршетку богослужења, сабран народ је предвођен епископом литијски обишао храм, а потом су благословени и славски дарови. У околини манастира одржавао се вашар, а ручак за поклонике припремило је манастирско братство.

Владика Кирило у бесједи на Литургији истакао је везу манастира Лепавина и Хиландара и казао да ће она и у будућности бити његована: ”Лепавинска светиња основана је од стране хиландарских монаха који су овдје дошли и, не само основана, него и вјековима одржавана молитвама хиландарског братства. Ми ћемо се трудити и у будућности да одржавамо те везе са једним од корјена наше духовности – светом лавром Хиландаром”.

Ово је једно од мјеста које је Мајка Божја изабрала себи као обиталиште, да се на њему слави име Божје и да се приносе молитве за спас нашег православног народа и читавог свијета, рекао је владика Кирило.

П.К.