”Заједно на путу према Богу”
29/10/2020
Помен Митрополиту Амфилохију служио Митрополит Порфирије
30/10/2020

Упокојио се у Господу Митрополит
црногорско-приморски Амфилохије

Фото: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Амфилохије био је један од најугледнијих архијереја читаве Православне Цркве.

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да се јутрос, 30. октобра, након причешћа Божанским Тајнама, од посљедица изазваних вирусом корона, упокојио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, један од најугледнијих архијереја читаве Православне Цркве. Детаљи о времену и мјесту сахране ће бити објављени накнадно.

Митрополит Амфилохије рођен је у Барама Радовића на Божић 1938. Школовао се у Београду, Берну, Риму и Атини, а предавао теологију у Паризу, Београду, Фочи и на Цетињу. На Богословском факултету у Београду је у два мандата вршио дужност декана.

За Епископа банатског хиротонисан је 1985, а у трон Митрополита црногорско-приморских устоличен 1990. године. Митрополит је обновио готово угашени црквени живот у Црној Гори. За вријеме његовог тридесетогодишњег пастирствовања дошло је до препорода монашког живота, обновљени су  многи историјски и основани бројни нови манастири. Обновљена је и древна Епископија будимљанско-никшићка, као и Богословија Светог Петра Цетињског на Цетињу. Такође, изграђено је или обновљено преко 650 црквених здања, међу којима се као најзначајнији издвајају Саборни Храм Христовог Васкрсења у Подгорици и Храм светог Јована Владимира у Бару. Рукоположио је или замонашио неколико стотина свештеника, монаха и монахиња.

Митрополит се преселио у Царство Небеско уочи празника једног од својих највећих претходника на трону Митрополије, светог Петра Цетињског.

Вјечан помен Митрополиту Амфилохију!