Епископ Иринеј (Буловић): Тумачење молитве Исусове од св. Марка Ефескога
02/06/2024
Мир и срећа обарају онога кога није могла да победи несрећа
02/06/2024

Ученици вјеронауке из Подгорице посјетили манастир Лепавину и Загреб

Дјеца, полазници православне вјеронауке при Саборној цркви Светог Ђорђа у Подгорици, предвођена својим вјероучитељем Видосавом Живковић,  боравили су у тродневној посјети Митрополији загребачко-љубљанској, од петка, 31. маја до недјеље, 2. јуна.

У суботу, 1. јуна посјетили су манастир Лепавину и учествовали на Литургији коју је служио Епископ Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске. Владици су саслуживали архимандрит Данило (Љуботина), јеромонах Василије, јеромонах Атанасије, јерођакон Лука и протојереј Ђуро Томовић из Подгорице.

У литургијској бесједи владика Кирило је нагласио да се у овој светињи налази чудотворна икона Богородице Лепавинске, која међу осталим чудотворним иконама којима нас је мајка Божија благословила, заузима посебно мјесто, посебно међу становништвом ових крајева.

„Не мора да значи ако се човјек осјећа здрав, да у њему нема неки гријех за који треба да се помоли пред мајком Божјом да му опрости, да исцјели његову душу. Тако да увијек треба да ходимо у свјетлости васкрсења Христовог. Христос је побиједио све наше болести, и душевне и тјелесне и ту најстрашнију болест – смрт. Међутим на нама стоји да у једном аскетском подвигу примимо те дарове. Ако је напор да се науче свјетске науке, и годинама се трудимо, а колико треба више да уложимо напора да бисмо освојили духовну науку јер од тога не добијамо пролазну, пропадљиву плату, него вјечни живот. Неупоредиво је тежа духовна наука јер она говори о стварима неприступачним нашем разуму“, истакао је владика Кирило.

Сутрадан, у Четврту недјељу по Пасхи, на радост загребачке парохије, у Саборном храму у Загребу Свету Литургију служио је свештеник Ђуро Томовић из Подгорице, а анђелским појањем богослужење су уљепшали млади полазници вјеронуке.

Поред манастира Лепавине и Загреба, ученици из Подгорице посјетили су и светиње Епархије далматинске – манастире Крку и Драговић, Меморијални центар Николе Тесле у Смиљану и манастир Јасеновац.

С. Л. / Н. М.