Mitropolit Porfirije i gđa Džuliju Vols Nojes (Julieta Valls Noyes)
MITROPOLIT PORFIRIJE PRIMIO AMBASADORKU SAD U ZAGREBU
17/02/2017
NEDELJA PRAŠTANJA I MOLITVA ZA ZDRAVLJE U MARIBORU
27/02/2017

TRUDIMO SE DA ŽIVIMO U VRLINI!

Praznik Svetog Fotija Carigradskog, u nedelju Mesopusnu 2017. godine proslavljen je svetom arhijerejskom Liturgijom u Svetopreobraženskom hramu u Zagrebu. Sa vijernim narodom zagrebačke parohije, uz sasluženje sveštenstva Sabornog hrama Liturgiju je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije.

Nakon pročitanog jevanđeljskog odlomka o Strašnom i Slavnom sudu, Mitropolit se obratio sabranju ističući da se kroz nedelje koje su iza nas, i dane koji su pred nama pripremamo za početak Velikoga posta.

- Trudimo se da živimo u vrlini! Evo ispred nas je početak posta kao najbolji mogući period da preispitujemo sebe, da jačamo sebe duhovno, da praktikujemo vrlinu i dobro u svom životu i da se trudimo da ispunjavamo zapovesti Božije, rekao je Mitropolit, a potom je istakao da kroz zapovesti Božije znamo da treba da postimo, da činimo milostinju, da ne treba da ogovaramo i osuđujemo, da treba da praštamo i tako redom. Sve je to važno, ali je važno i ono što nam otkriva Gospod u današnjoj priči iz jevanđelja. Slika poslednjeg suda jeste slika Sina Božijeg koji dolazi u slavi i svoj moći Svojoj i pred njega dolaze svi narodi i svi ljudi, i Gospod odvaja one koji su za Carstvo Nebesko od onih koji se nisu udostojili, koji nisu spremni da uđu u dvore Boga Živoga.

Mitropolit Porfirije je potom pojasnio da naš duhovni podvig treba da služi sticanju ljubavi, a ne sticanju samoljublja i gordosti.

- Zbog toga što smo članovi Crkve Hristove i što se trudimo da izvršavamo zapovesti Njegove ne treba da mislimo da smo bolji od drugih. Na osnovu našeg odnosa prema drugom čoveku Gospod nas procenjuje i prepoznaje kao Svoje. Ako volimo Njega, ako Njemu služimo, nije moguće da budemo protiv bilo koga. Tada nije moguće, a da čitavim bićem svojim ne pokažemo ljubav prema svakom čoveku i prema onima koji su daleko od nas, ali i prema onima koji su nam bliski. Bez drugog, bez bližnjeg, bez ljubavi prema bližnjem nije moguće da se nazovemo sinovima Božijim i slugama Božijim.