Sveta mučenica Tatijana, utorak, 25. januar
25/01/2022
Vladika Lukijan: Imao se rašta i roditi – Vladika šabački Lavrentije
25/01/2022

Starac Pajsije: Čovjek se poznaje po očima

Učenik monaške škole na Svetoj Gori - Atonijade (Foto: lifo.gr)

Mladi su razdraženi kafama, cigaretama… Pa, kako onda da vidiš bistar pogled, Božiju blagodat na njihovom licu!?

Jedan arhitekta je bio u pravu kada je rekao grupi mladića koju je doveo na Svetu Goru: Naše oči su poput očiju pokvarene ribe. Na Svetu Goru je došao sa desetak mladića od osamnaest do, otprilike, dvadeset i pet godina. On se već duhovno preobratio, ali se sažalio na mlade koji su živeli razvratnim životom. Uspeo je da na neke od njih utiče, ubedio ih je i kupio im karte za Svetu Goru.

Već sam pošao iz kelije, kad ih susretoh na putu. Kazah im: Već sam pošao, ali hajde da posedimo malo. Tako sedosmo. U taj čas stigoše i neka deca iz Atonijade. Sedite i vi malo ovde, rekoh im. I oni sedoše. Posle je arhitekta rekao mladićima koji su došli sa njim: Jeste li zapazili nešto? Oni se zbuniše. Pogledajte svoja lica, i pogledajte lica ove dece. Vidite li kako njihove oči sijaju, a kako su naše poput očiju pokvarene ribe.

I zaista, kada sam obratio pažnju, video sam da je baš tako: oči pokvarene ribe, Mutne, promenjene… A oči one dece su sijale! Jer deca iz Atonijade rade metanije, učestvuju na bogosluženjima. Čovek se poznaje po očima. Zato je Hristos i rekao: Svetiljka telu je oko. Ako, dakle, oko tvoje bude zdravo, i sve telo tvoje biće svetlo; ako li oko tvoje bude kvarno, i telo će tvoje biti tamno (Lk. 11, 34).

Iz knjige pouka Starca Pajsija ”S bolom i ljubavlju savremenom čoveku”