Патријарх честита Васкрс католицима у Хрватској
08/04/2023
Света мученица Матрона, недјеља, 9. април
09/04/2023

Сви смо већ спасени, али то треба да учинимо реалношћу свог живота

Блиско нам је да се одушевљавамо и да се разочаравамо – то показује незрелог човека и незрели народ, рекао је Патријарх Порфирије на Лазареву Суботу у Љубљани.

 

На Лазареву суботу, 8. априла, Патријарх Порфирије служио је Свету литургију у Храму Светих Кирила и Методија у Љубљани. Његова Светост рукоположио у свештени чин презвитера Митра Танасића, дугогодишњег протођакона љубљанске Црквене општине.

Патријарх је у бесједи казао је Господ тамо гдје постоји жива, дјелотворна вјера која хоће да буде практична и да се преточи у дјела. ” Међутим, тамо где Га људи не препознају и где нема вере као простора у којем се пројављује благодат Његова Он остаје непознат, Он остаје без дејства у душама у срцима оних људи који немају вере. Иако их воли једнако као сваког човека, јер због сваког је дошао у свет, узео грехе читавог света и свакога човека, распео се и васкрсао, победио смрт ради сваког и због свакога и свакоме дао могућност да његова душа буде простор активног деловања благодати Божје, видљивог присуства Божјег, али потребна је вера. И Марта вели да верује у то да је Господ и живот и васкрсење и исповеда да верује да зна да онај који верује када умре живеће. Међутим, неколико тренутака касније, када одлазе на гроб и када Господ заповеда да се гроб отвори, она одједампут као да је заборавила на ову претходну реченицу вели: Већ четири дана је мртав. И заудара. Онда је Господ подсећа: Зар ниси рекла да верујеш. Заправо, Марта је једна од нас, сви смо ми Марта и Марија. Сви смо ми и леви и десни разбојник од Христа, и разбојник који је распет лево од Њега и онај десно од Њега. Сви смо ми већ спасени, али то треба да учинимо реалношћу свог живота. То од нас зависи”, казао је Патријарх.

Његова Светост је истакао и да су нам догађаји који карактеришу Цвијети и Велики Петак блиски, како појединачно, тако и као народу: ”Сутра су Цвети. И то нам је блиско: да се одушевљавамо и да се разочаравамо, очаравамо се и разочаравамо. То показује незрелог човека и незрели народ. То показује оно о чему смо малопре говорили, да нема вере као чврстог корена који нас чини да смо потпуни реалисти. Народ је дочекао Христа кад је ушао у Јерусалим са радошћу, а врло брзо је после онога Осана! викао Распни га! зато што је у Христу видео оно што је он хтео. И ми често хоћемо Јеванђеље, хоћемо Христа или хоћемо православље али само онда када се уклапа у нашу логику, у нашу памет. Треба да је обрнуто. Треба да своју памет и своју логику усклађујемо са оним што је Божје, са оним што је православно и хришћански” рекао је.

”Ево, улазимо у Велику недељу да бисмо на крају дочекали оно што је разрешење свих питања, тајни и мука, што је победа над сваком нашом слабошћу и нашим непријатељима, а то је Васкрсење Христово”, казао је патријарх Порфирије у Љубљани.

П.К.
Фото: Алексеј Ристић