Nedelja Pedesetnice u Novoj Gorici
07/06/2020
Konkurs za upis učenika u Srpsku gimnaziju u Zagrebu
15/06/2020

Svetitelji – istinski duhonosci
i hristonosci

U Nedjelju Svih Svetih, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije načalstvovao je Božanstvenom liturgijom u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg, uz sasluživanje sveštenstva Sabornog hrama.

Na liturgiji je besjedio protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, tumačeći pročitano jevanđelje i objašnjavajući smisao Nedjelje Svih Svetih.

Praznik, koji se svake godine slavi u prvoj nedelji po Pedesetnici (Duhovima) Crkva je ustanovila iz više razloga:

– Prvi je taj da bi se pokazalo da je silazak Svetog Duha djelovao na apostole, ali i na sve svete, tako što ih je osvetio, umudrio i Bogu kroz Hrista priveo.

– Drugi je razlog taj da se, pored onih svetih koji imaju posebne dane spomena, sjećamo i svih onih koji su ostali nepoznati, a stekli su veliku slavu kod Boga.

– Treći razlog je potreba da se u jedan dan sakupe svi sveti koji se praznuju tokom godine. Time se pokazuje da su se svi oni za jednog Hrista podvizavali, i isto poprište vrlina prošli

Nedjeljom Svih Svetih zaključuje se krug pokretnih praznika (ciklus Trioda i Pentikostara) i počinje obično razdoblje godine. Od ovog dana počinju redovna čitanja jevanđelja na Liturgiji, koja završavaju pred Nedjelju mitara i fariseja.

Sutradan po Nedjelji Svih svetih počinje post koji traje do praznika svetih apostola Petra i Pavla (12. jul/29. jun).

Poslije Liturgije je izostalo uobičajeno druženje vjernika u prostorijama Muzeja.  Ono će izostati sve dok se ne sanira šteta koja je nastala u muzejskim prostorijama prilikom zemljotresa i dok se ne riješi pitanje zaštite muzejskih eksponata.