Недеља Педесетнице у Новој Горици
07/06/2020
Конкурс за упис ученика у Српску гимназију у Загребу
15/06/2020

Светитељи – истински духоносци
и христоносци

У Недјељу Свих Светих, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије началствовао је Божанственом литургијом у загребачком храму Преображења Господњег, уз саслуживање свештенства Саборног храма.

На литургији је бесједио протојереј-ставрофор Слободан Лалић, тумачећи прочитано јеванђеље и објашњавајући смисао Недјеље Свих Светих.

Празник, који се сваке године слави у првој недељи по Педесетници (Духовима) Црква је установила из више разлога:

– Први је тај да би се показало да је силазак Светог Духа дјеловао на апостоле, али и на све свете, тако што их је осветио, умудрио и Богу кроз Христа привео.

– Други је разлог тај да се, поред оних светих који имају посебне дане спомена, сјећамо и свих оних који су остали непознати, а стекли су велику славу код Бога.

– Трећи разлог је потреба да се у један дан сакупе сви свети који се празнују током године. Тиме се показује да су се сви они за једног Христа подвизавали, и исто поприште врлина прошли

Недјељом Свих Светих закључује се круг покретних празника (циклус Триода и Пентикостара) и почиње обично раздобље године. Од овог дана почињу редовна читања јеванђеља на Литургији, која завршавају пред Недјељу митара и фарисеја.

Сутрадан по Недјељи Свих светих почиње пост који траје до празника светих апостола Петра и Павла (12. јул/29. јун).

Послије Литургије је изостало уобичајено дружење вјерника у просторијама Музеја.  Оно ће изостати све док се не санира штета која је настала у музејским просторијама приликом земљотреса и док се не ријеши питање заштите музејских експоната.