SVETA LITURGIJAU SABORNOM HRAMU U ZAGREBU
09/02/2016
EPISKOP BAČKI IRINEJ O SUSRETU POGLAVARA U HAVANI: ZA DOBRO BUDUĆNOSTI HRIŠĆANSTVA!
12/02/2016

SVETI SAVA SVEČANO
PROSLAVLJEN U ZAGREBU

Svetom arhijerejskom Liturgijom, u kapeli pri Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu, kojom je načalstvovao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije proslavljen je Sveti Sava, prvi Arhiepiskop i prosvjetitelj srpski.

Mitropolitu Porfiriju su sasluživali protosinđel Venijamin, jeromonah Dionisije iz manastira Kovilj, i đakon Branimir Jokić. Pojanjem su odgovarali jeromonah Nikon, jerej Mihajlo Žikić i brat Dragoljub Garić. Liturgiji su prisustvovali vjernici zagrebačke parohije, učenici i nastavnici Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina Katarina Branković. Tokom bogosluženja, Mitropolit je sa učenicima i nastavnicima presjekao slavski kolač, a potom u besjedi govorio o Svetom Savi koji se najprije učio onome što je najvažnije, a to je zakon Božiji.

- Naučivši se u tom zakonu zadobio je prosvećen um i dobio prosvećeno srce i mogao da ima istinska i prava znanja koja su neophodna za autentičan i pravi život, rekao je Mitropolit i naglasio da, iako je Sveti Sava mnogo toga prvi uradio i pokrenuo u našem rodu, njegov suštinski i najveći doprinos je to što je bio svet, a iz te svetosti sve ostalo u njegovom životu izvire. Mi ga imamo kao patrona, ali treba da se, koliko je moguće, i ugledamo na njega i njegov život.

Proslava je nastavljena u svečanoj dvorani Duhovnog centra Svetosavskom priredbom Zavičaj – muzika riječi koji su pripremili učenici Gimnazije. Sala je bila premala da primi sve goste koji su i ove godine željeli da vide učenički trud, kreativnost i maštovitost. Svetosavsku himnu je otpjevao đački hor, a drage uzvanike i goste pozdravio je protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, direktor Gimnazije, i uz mitropolita Porfirija izdvojio izaslanicu predsjednika Srbije Stanislavu Pak Stanković, izaslanicu gradonačelnika Grada Zagreba Katarinu Milković, ambasadorku Republike Srbije Miru Nikolić sa saradnicima, vojne atašee Srbije, Rusije i Austrije u Hrvatskoj, predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, predsjednika SKD Prosvjeta Čedomira Višnjića, Nadu Zidar Bogadi iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Slavka Kojića, direktora gradskog ureda za finansije, univerzitetske profesore u Zagrebu: Dušana Marinkovića, Đuru Medića, Nataliju Vidmarović i Milana Matijevića, direktore i vaspitače zagrebačkih škola i učeničkih domova, roditelje učenika.

O liku i djelu Svetog Save govorio je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije, predsjednik Školskog odbora.

Danas slavimo svetitelja koji je rodonačelnik duhovnosti u Srba, koji je jednom za svagda na vododelnici istorije odredio tok i pravac načina postojanja srpskog naroda. To su hrišćanski etos i pravoslavna vera, rekao je Mitropolit i naglasio da je veličina Svetog Save iznad svega u tome što je on čovek koji je u apsolutnom smislu te reči ostvario jevanđelje Hristovo i najveću zapovest o ljubavi.

- Čitavim svojim bićem Sveti Sava je volio Boga, a isto tako i svakog drugog čoveka. Te dve koordinate su odredile sveukupno njegovo delovanje na svim drugim poljima. Kao svetitelj i čovek ljubavi Sveti Sava jeste najveći među Srbima, ali je i univerzalan čovek koji je otvoren u odnosu na sve druge ljude i kao svetitelj pripada čitavom svetu.

Prisutne su pozdravili izaslanica predsjednika Srbije Stanislava Pak Stanković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Katarina Milković i Nada Zidar Bogadi, a ambasadorka Srbije je uručila dva Tesla tablet uređaja najboljim učenicima Škole.

Potom je uslijedilo ono najljepše – interesantan i sjajno uvježban program gimnazijalaca koji je izazvao oduševljenje prisutnih i glasne aplauze. Putopisi kroz Dalmaciju Miloša Crnjanskog i tekstovi o zavičaju Isidore Sekulić u sjajnoj interpretaciji učenica Milice N. i Jerine S. priuštili su publici pravi užitak. Sličan doživljaj je priuštila Ujevićeva antologijska pjesma Odlazak, koju je u note stavio i otpjevao Arsen Dedić, a izveo je učenik Rade M. Dramska i folklorna sekcija izveli su Ličko kolo i Moravac, kao i osmišljenu koreografiju poznatog mjuzikla Briljantin.

Proslava Dana Škole nastavljena je druženjem i prigodnim slavskim posluženjem.

Svečano je bilo i u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg, na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje je Liturgiju služio arhimandrit Danilo (Ljubotina), protojerej-stavrofor Marko Nogić, protonamjesnik Bogoljub Ostojić i đakoni Dragan i Zoran Radić. Svetosavske recitacije i program sa djecom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta uvježbao je vjeroučitelj Milan Vasiljević.

U poslijepodnevnim satima mitropolit Porfirije je sa arhimandritom Danilom presjekao slavski kolač u prostorijama SKD Prosvjeta u Zagrebu gdje je domaćin bio g. Čedomir Višnjić i gdje je otvorena prigodna izložba Stara i zaboravljena knjiga Srba u Hrvatskoj.