NEDELJA 23. PO DUHOVIMA
12/11/2017
NAJAVA IZLOŽBE FOTOGRAFIJA „700 GODINA MANASTIRA KRUPE“
15/11/2017

SVEČANO OBILJEŽEN JUBILEJ „PRIVREDNIKA“

Svečanom akademijom u prepunoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu Srpsko privredno društvo Privrednik u subotu je obilježilo 120. godišnjicu od osnivanja. Jubileju, koji je održan pod nazivom „Srpsko privredno društvo Privrednik – 120 godina oslonac mladima“, prisustvovao je veliki broj predstavnika državnih i društvenih institucija, predstavnika pravoslavne Crkve, ali i Privrednikovih donatora, stipendista i simpatizera.

Govornici, koji su u ime institucija Srba u Hrvatskoj, Grada Zagreba, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Republike Srbije pozdravili skup, dotakli su se povijesti ove humanitarne organizacije osnovane zaslugom Vladimira Matijevića i drugih viđenijih Srba krajem 19. vijeka, koja je, djelujući prvo u Austro-Ugarskoj, a onda i u Jugoslaviji, omogućila školovanje više od 40.000 djece i omladine. Privrednik, jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Hrvatskoj, uz mlade je od kraja 19. stoljeća i uvijek je bio njihov oslonac unatoč zabranama i protjerivanjima, vođen osnovnim načelima: rad, štednja i čestitost, to je ostao i danas, rečeno je na svečanoj akademiji.

Ove godine Privrednik će stipendirati ukupno 33 stipendista, koji su na svečanosti i predstavljeni prisutnima. Iz Fonda „Vladimir Matijević“ za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti dodijeljeno je 16 studentskih i 15 učeničkih stipendija. Radi se o odličnim učenicima i studentima veoma slabog imovinskog stanja. Mjesečna stipendija iz ovog fonda za studente iznosi 800, a za učenike 400 kuna. Stipendisti potiču uglavnom iz ruralnih i privredno nerazvijenih područja Republike Hrvatske. Iz Fonda „Ivana Vujnović“ za stipendiranje odličnih studenata ove godine dodijeljene su dvije stipendije u mjesečnom iznosu od hiljadu kuna.

Posebne zahvale organizatori su uputili donatorima, bez kojih ove zavidne rezultate ne bi uspijeli postići – srpskim institucijama, pravoslavnoj crkvi, nekim jedinicama lokalne samouprave, pojedincima koji u skladu sa svojim mogućnostima uplaćuju sredstva u Privrednikove fondove, aktivistima, a posebno bivšim stipendistima koji su sada postali donatori.

U obraćanju prisutnima, predsjednik Privrednika Nikola Lunić istaknuo je da su mladi obrazovani ljudi garancija ne samo opstanka i razvitka srpske zajednice u Hrvatskoj, nego i napretka cjelokupnog hrvatskog društva. On je posebno naglasio da su potencijal zajednice upravo mladi ljudi, kao i privredni potencijal krajeva iz kojih oni dolaze, nesvakidašnje prirodne ljepote tih krajeva, nezagađene zemlje, obilja vode, pogodni za stočarstvo, voćarstvo i turizam.

– U stvarnosti na tim područjima donekle jedino funkcioniraju socijalni programi i centri socijalne skrbi. Mjesečna primanja po članu obitelji na ovim područjima su ispod 500 kuna, često i ispod 200. Škola našim stipendistima od mjesta stanovanja udaljena je po nekoliko kilometara, često i više desetaka kilometara, pa oni nerijetko svu svoju stipendiju troše na plaćanje prijevoza od kuće do škole. Često ti mladi nemaju ni blagodati vodovoda, bez internet mreže su, negdje čak i bez struje, izolirani i odsječeni od svijeta, ali s velikom bistrinom, talentom i potencijalnom kreativnošću, rekao je Lunić.

– Mi se danas možemo pohvaliti da su mnogi naši bivši stipendisti profesori, inženjeri, liječnici, pravnici, ekonomisti, uključeni u društvene tokove. Mi želimo njihovu potpunu integraciju u društvo, ali isto tako i da poštuju i cijene svoj nacionalni identitet i dalje ga razvijaju i oplemenjuju, da znaju da je taj identitet i bogatstvo hrvatskog društva, i da su Srbi u Hrvatskoj s obzirom na svoju brojnost mnogo doprinijeli hrvatskom društvu na kulturnom i privrednom polju, da su u njemu ostavili neizbrisiv trag – zaključio je predsjednik Privrednika Nikola Lunić.

Ukazujući na tijesnu isprepletenost života Privrednika i Crkve, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije istaknuo je da je Crkva kroz decenije, odnosno vijekove postojanja Privrednika, uvijek učestvovala u njegovom životu, ne samo moralnom i duhovnom podrškom, već i materijalnom pomoću.

Blisku suradnju s Privrednikom naglasio je i saborski zastupnik Milorad Pupovac ispred Srpskog narodnog vijeća, i to ne samo podrškom programima stipendiranja već i podrškom povratku goleme Privrednikove imovine. On je, govoreći o tome da tek jedna trećina prijavljenih kandidata za stipendije uspije te stipendije i dobiti, istaknuo da će učiniti sve da se obezbedi financijska pomoć da se broj stipendista do kraja godine barem udvostruči.

Svečanost je otvorio čuveni glumac Bogdan Diklić čitanjem ulomka iz pisma kojeg je osnivač Privrednika Vladimir Matijević iz izbjeglištva 1915. godine uputio mladima i članovima Privrednika, kao i podsjećanjem na poznate Matijevićeve riječi koje je svojim sljedbenicima ostavio u amanet: Zato i velim i molim, da svako čini samo toliko koliko ko može, ali toliko mora svako, pa ćemo onda ubrzo podići i preporoditi naš narod.

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je i zagrebački glumac Milivoj Beader koji je kazivao stihove Tina Ujevića i Arsena Dedića, istarska kantautorica Elis Lovrić koja je prisutne razgalila svojim jedinstvenim skladbama na labinjonskoj čakavici, a program je upotpunio i pjesnik i glumac Enes Kišević kazivanjem svojih stihova posvećenih velikanu Nikoli Tesli.

Posebno oduševljenje okupljenih izazvao je nastup poznate pjevačice etno muzike Biljane Krstić i orkestra „Bistrik“, koji su ovom prilikom po prvi put nastupili u glavnom gradu Hrvatske. Iako spadaju među najuspješnije muzičke izvođače etno muzike u Srbiji, imaju za sobom višedecenijski muzički staž, nastupe na najprestižnijim muzičkim scenama svijeta i brojne nagrade, ovo je Zagrepčanima i gostima Privrednikove akademije bila prva prilika da uživaju u njihovim jedinstvenim interpretacijama tradicionalnih skladbi Srbije i Balkana.

Svečanoj akademiji prisustvovalo je više od 500 gostiju, pored mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke i saborskog zastupnika Milorada Pupovca, tu su bili i saborski zastupnik iz reda srpske zajednice Boris Milošević, ambasadorica Srbije u Zagrebu Mira Nikolić, izaslanik predsjednika Republike Srbije Miodrag Linta, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske Aleksandar Tolnauer, predsjednik Matice iseljenika Srbije i Srba u regionu Miodrag Jakšić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Bogdanka Srdić Vulpe i drugi.

Fotografije: Jovica Drobnjak

Izvor: www.p-portal.net