Прва Литургија у Саборном храму након земљотреса у Загребу
31/05/2020
Митрополит Порфирије ће на Педесетницу служити у Бјеловару
05/06/2020

Сусрет митрополита Порфирија, епископа Јована
и домаћина бискупа Антуна Шкворчевића
у Пожеги

Истакнута је потреба његовања хришћанске културе сјећања на жртве из заједничке прошлости

У Бискупском дому у Пожеги 2. јуна 2020. године, сусрели су се митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ пакрачко-славонски Јован и пожешки бискуп и предсједник Вијећа Хрватске бискупске конференције за екуменизам и дијалог Антун Шкворчевић.

Домаћин, бискуп Антун, подсјетио је на значај овог сусрета у времену непосредно након празника Педесетнице, који је Kатоличка црква прославила прошле недјеље, а који ће Православна црква прославити сљедеће недјеље, нагласивши његову повезаност с настојањима међуцрквеног разумијевања. Празник Педесетнице подсјећа хришћане да је Црква, дјело Исуса Христа, живо у сили Светога Духа, подстиче их да у том свјетлу и с вјером као каменом темељцем, размишљају о својим односима, моле се за јединство Исусових ученика и промовишу међусобно повјерење.

Бискуп је подсјетио на сусрет свих епископа Српске Православне Цркве у Хрватској и делегације Хрватске бискупске конференције, одржан у јануару прошле године, који је био важан моменат у труду око међусобног разумијевања и повезивања пастира двију Цркава са обзиром на њихово јеванђелско послање у Републици Хрватској.

Сусревши се након изолације због опасности од коронавируса и након земљотреса у Загребу и околини, угледни саговорници су имали прилику да размијене мисли о неколико заједничких питања, важних за свједочење хришћанских вриједности у конкретним ситуацијама са којима се суочава хрватско друштво.

Између осталог, настојали су дефинисати заједнички став о праву вјерујућих на учешће у светим тајнама и на живљење вјере у вријеме забране окупљања у Хрватској због опасности од коронавируса.

Саговорници су утврдили потребу његовања хришћанске културе сјећања на жртве из заједничке прошлости, од Другог свјетског рата до ратова из деведесетих година, тражећи могућност да се сјећање на та збивања не може повезати с вријеђањем било кога или с провокацијама политичке или друге природе.

Бискуп и владике су разговарали о моралним друштвеним проблемима и о појединим пасторалним питањима, као што су мјешовити бракови и вјеронаука у школи.

Саговорници су закључили да су сусрети епископа и бискупа незамјенљиви за напредак у међусобном повјерењу и сарадњи двају Цркава на томе да се различита, па и најтежа, питања сагледавају с јеванђелских полазишта, с настојањем да уплетеност тих питања у дневно-политичка догађања Црквама не одузме снагу и вјеродостојност.