Prva Liturgija u Sabornom hramu nakon zemljotresa u Zagrebu
31/05/2020
Mitropolit Porfirije će na Pedesetnicu služiti u Bjelovaru
05/06/2020

Susret mitropolita Porfirija, episkopa Jovana
i domaćina biskupa Antuna Škvorčevića
u Požegi

Istaknuta je potreba njegovanja hrišćanske kulture sjećanja na žrtve iz zajedničke prošlosti

U Biskupskom domu u Požegi 2. juna 2020. godine, susreli su se mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakračko-slavonski Jovan i požeški biskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog Antun Škvorčević.

Domaćin, biskup Antun, podsjetio je na značaj ovog susreta u vremenu neposredno nakon praznika Pedesetnice, koji je Katolička crkva proslavila prošle nedjelje, a koji će Pravoslavna crkva proslaviti sljedeće nedjelje, naglasivši njegovu povezanost s nastojanjima međucrkvenog razumijevanja. Praznik Pedesetnice podsjeća hrišćane da je Crkva, djelo Isusa Hrista, živo u sili Svetoga Duha, podstiče ih da u tom svjetlu i s vjerom kao kamenom temeljcem, razmišljaju o svojim odnosima, mole se za jedinstvo Isusovih učenika i promovišu međusobno povjerenje.

Biskup je podsjetio na susret svih episkopa Srpske Pravoslavne Crkve u Hrvatskoj i delegacije Hrvatske biskupske konferencije, održan u januaru prošle godine, koji je bio važan momenat u trudu oko međusobnog razumijevanja i povezivanja pastira dviju Crkava sa obzirom na njihovo jevanđelsko poslanje u Republici Hrvatskoj.

Susrevši se nakon izolacije zbog opasnosti od koronavirusa i nakon zemljotresa u Zagrebu i okolini, ugledni sagovornici su imali priliku da razmijene misli o nekoliko zajedničkih pitanja, važnih za svjedočenje hrišćanskih vrijednosti u konkretnim situacijama sa kojima se suočava hrvatsko društvo.

Između ostalog, nastojali su definisati zajednički stav o pravu vjerujućih na učešće u svetim tajnama i na življenje vjere u vrijeme zabrane okupljanja u Hrvatskoj zbog opasnosti od koronavirusa.

Sagovornici su utvrdili potrebu njegovanja hrišćanske kulture sjećanja na žrtve iz zajedničke prošlosti, od Drugog svjetskog rata do ratova iz devedesetih godina, tražeći mogućnost da se sjećanje na ta zbivanja ne može povezati s vrijeđanjem bilo koga ili s provokacijama političke ili druge prirode.

Biskup i vladike su razgovarali o moralnim društvenim problemima i o pojedinim pastoralnim pitanjima, kao što su mješoviti brakovi i vjeronauka u školi.

Sagovornici su zaključili da su susreti episkopa i biskupa nezamjenljivi za napredak u međusobnom povjerenju i saradnji dvaju Crkava na tome da se različita, pa i najteža, pitanja sagledavaju s jevanđelskih polazišta, s nastojanjem da upletenost tih pitanja u dnevno-politička događanja Crkvama ne oduzme snagu i vjerodostojnost.