Slava manastira Svete Petke u Zagrebu
28/10/2019
Projekcija filma „Specijalno vaspitanje“
15/11/2019

Susret Mitropolita Porfirija i novoimenovanog Nuncija u Hrvatskoj

Mitropolit i nuncije (Arhivska fotografija - novembar 2019).

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije primio je u srijedu, 6. novembra tekuće godine, u prostorijama Eparhije zagrebačko-ljubljanske u Zagrebu, u zvaničnu posjetu Njegovu Ekselenciju nadbiskupa Đorđa Linguu (Giorgio Lingua), novog Apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj.

Mitropolit Porfirije je izrazio dobrodošlicu dragom gostu i poželio mu plodan i blagosloven boravak u njegovoj misiji u Hrvatskoj. Monsinjor Lingua je zahvalio domaćinu na srdačnom prijemu i, prije svega, na prisustvu Evharistijskom slavlju koje je u zagrebačkoj katedrali služio zajedno sa hrvatskim biskupima čime je označio početak svoje službe. U prijateljskom razgovoru dotaknuto je nekoliko tema koje su izraz aktuelnog crkvenog trenutka i predstavljaju sadržaj dijaloga između rimokatolika i pravoslavnih, prvenstveno na prostoru Republike Hrvatske.

Zajedničko stanoviše oba sagovornike jeste da uz molitveno pregnuće, dobru volju i, iznad svega, blagodat Božiju svaka prepreka u ostvarivanju iskrenog zajedništva može i mora biti prevaziđena.