Слава манастира Свете Петке у Загребу
28/10/2019
Пројекција филма „Специјално васпитање“
15/11/2019

Сусрет Митрополита Порфирија и новоименованог Нунција у Хрватској

Митрополит и нунције (Архивска фотографија - новембар 2019).

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије примио је у сриједу, 6. новембра текуће године, у просторијама Епархије загребачко-љубљанске у Загребу, у званичну посјету Његову Екселенцију надбискупа Ђорђа Лингуу (Giorgio Lingua), новог Апостолског нунција у Републици Хрватској.

Митрополит Порфирије је изразио добродошлицу драгом госту и пожелио му плодан и благословен боравак у његовој мисији у Хрватској. Монсињор Лингуа је захвалио домаћину на срдачном пријему и, прије свега, на присуству Евхаристијском слављу које је у загребачкој катедрали служио заједно са хрватским бискупима чиме је означио почетак своје службе. У пријатељском разговору дотакнуто је неколико тема које су израз актуелног црквеног тренутка и представљају садржај дијалога између римокатолика и православних, првенствено на простору Републике Хрватске.

Заједничко становише оба саговорнике јесте да уз молитвено прегнуће, добру вољу и, изнад свега, благодат Божију свака препрека у остваривању искреног заједништва може и мора бити превазиђена.