Utorak, 4. januar 2022.
04/01/2022
Božićna poslanica: Jedni bez drugih ne možemo
05/01/2022

Sreda, 5. januar 2022.

Prepodobni Naum Čudotvorac Ohridski

Učenik svetih Kirila i Metodija i jedan od Petočislenika, koji su najrevnosnije sarađivali onim apostolima slovenskim. Sveti Naum putovao je u Rim, gdje se proslavio čudotvornom moći kao i velikom učenošću. Bio je znalac mnogih jezika. Pri povratku iz Rima oni se nastaniše, pomoću cara Borisa Mihaila, na obalama Ohridskog jezera. Dok je sveti Kliment djelovao kao episkop u Ohridu, dotle je sveti Naum osnovao na južnoj obali jezera manastir, koji i dan-danas krasi tu obalu, – kao što ime sveti Naum krasi istoriju slovenskog Hrišćanstva – i koji je kroz vjekove i vjekove bio izvor čudotvorne sile i utočište bolnim i nevoljnim. Oko svetog Nauma bilo se sabralo noštvo monaha odasvud sa Balkana. Sveti Naum je bio mudar učitelj, jedinstven rukovođ monaha, odlučan podvižnik, čudotvoran molitvenik i duhovnik. Neumorni trudbenik sveti Naum se osobito trudio na prevođenju Svetoga Pisma, i ostalih crkvenih knjiga, sa grčkog jezika na slovenski. Činio je čudesa i za života i po smrti. Njegove čudotvorne mošti i dan-danas zadivljuju mnogobrojnim čudesima, naročito iscjeljenjima od teških bolesti, ponaosob ludila. Upokojio se u prvoj polovini X. vijeka i preselio u radost Hrista ljubljenoga (v. 20. jun). Izvor: Prolog

Dnevna čitanja za sredu, 5. januar (23. decembar)

Poslanica svetog apostola Pavla Jevrejima (zač 312)

Braćo, o Melhisedeku bismo imali govoriti mnogo, ali teško je objasniti, jer ste postali nemarni za slušanje. Jer vi koji bi po godinama trebalo da ste učitelji, opet treba da se učite početnim osnovama riječi božijih; i takvi postadoste da vam treba mlijeko, a ne jaka hrana. Jer koji god se hrani mlijekom, neiskusan je u znanju pravednosti, jer je dijete. A jaka hrana je za savršene, čija su čula navikom izvježbana za razlikovanje i dobra i zla. Zato, ostavivši početničku nauku o Hristu, pohitajmo ka savršenstvu; i nemojmo iznova postavljati temelj pokajanja od mrtvih djela, i vjere u Boga, I nauke o krštavanjima, i o polaganju ruku, i o vaskrsenju mrtvih, i o sudu vječnome. I ovo ćemo učiniti, ako Bog dopusti. Jer nije moguće one koji su jednom prosvijetljeni, i okusili dar nebeski, i postali zajedničari Duha Svetoga, I okusili dobru riječ Božiju, i sile budućega vijeka, Pa kad su otpali, ponovo vraćati na pokajanje, pošto oni sa svoje strane opet raspinju i ruže Sina Božijega. Jer zemlja koja upija dažd što često na nju pada, i koja rađa bilje korisno onima radi kojih se i obrađuje, prima blagoslov od Boga; A koja rađa trnje i korov, ne valja i nije daleko od prokletstva, a njezin je kraj: u vatru!

Jevanđelje po Luki (Zač 104)

U vrijeme ono, kada neki govorahu Isusu za hram da je ukrašen lijepim kamenjem i zavjetnim poklonima, reče: Doći će dani u koje od svega što vidite neće ostati ni kamen na kamenu koji se neće razmetnuti. I zapitaše ga govoreći: Učitelju, kada će to biti? I koji je znak kada će se to dogoditi? Tada im reče: Ustaće narod na narod i carstvo na carstvo; I zemljotresi veliki biće po mjestima, i biće gladi i pomori, i strahote i znaci veliki biće s neba. A kada vidite da je vojska opkolila Jerusalim, onda znajte da se približilo opustošenje njegovo. Tada, koji budu u Judeji neka bježe u gore, i koji budu u samome gradu neka izlaze napolje, i koji su u polju neka ne ulaze u grad; Jer su ovo dani osvete, da se ispuni sve što je napisano. A teško trudnicama i dojiljama u te dane. Jer će biti nevolja velika na zemlji, i gnjev na narodu ovome. I pašće od oštrice mača, i biće odvedeni u ropstvo po svim narodima; i Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne ispune vremena neznabožaca.