Уторак, 4. јануар 2022.
04/01/2022
Божићна посланица: Једни без других не можемо
05/01/2022

Среда, 5. јануар 2022.

Преподобни Наум Чудотворац Охридски

Ученик светих Кирила и Методија и један од Петочисленика, који су најревносније сарађивали оним апостолима словенским. Свети Наум путовао је у Рим, гдје се прославио чудотворном моћи као и великом ученошћу. Био је зналац многих језика. При повратку из Рима они се настанише, помоћу цара Бориса Михаила, на обалама Охридског језера. Док је свети Климент дјеловао као епископ у Охриду, дотле је свети Наум основао на јужној обали језера манастир, који и дан-данас краси ту обалу, – као што име свети Наум краси историју словенског Хришћанства – и који је кроз вјекове и вјекове био извор чудотворне силе и уточиште болним и невољним. Око светог Наума било се сабрало ноштво монаха одасвуд са Балкана. Свети Наум је био мудар учитељ, јединствен руковођ монаха, одлучан подвижник, чудотворан молитвеник и духовник. Неуморни трудбеник свети Наум се особито трудио на превођењу Светога Писма, и осталих црквених књига, са грчког језика на словенски. Чинио је чудеса и за живота и по смрти. Његове чудотворне мошти и дан-данас задивљују многобројним чудесима, нарочито исцјељењима од тешких болести, понаособ лудила. Упокојио се у првој половини X. вијека и преселио у радост Христа љубљенога (в. 20. јун). Извор: Пролог

Дневна читања за среду, 5. јануар (23. децембар)

Посланица светог апостола Павла Јеврејима (зач 312)

Браћо, о Мелхиседеку бисмо имали говорити много, али тешко је објаснити, јер сте постали немарни за слушање. Јер ви који би по годинама требало да сте учитељи, опет треба да се учите почетним основама ријечи божијих; и такви постадосте да вам треба млијеко, а не јака храна. Јер који год се храни млијеком, неискусан је у знању праведности, јер је дијете. А јака храна је за савршене, чија су чула навиком извјежбана за разликовање и добра и зла. Зато, оставивши почетничку науку о Христу, похитајмо ка савршенству; и немојмо изнова постављати темељ покајања од мртвих дјела, и вјере у Бога, И науке о крштавањима, и о полагању руку, и о васкрсењу мртвих, и о суду вјечноме. И ово ћемо учинити, ако Бог допусти. Јер није могуће оне који су једном просвијетљени, и окусили дар небески, и постали заједничари Духа Светога, И окусили добру ријеч Божију, и силе будућега вијека, Па кад су отпали, поново враћати на покајање, пошто они са своје стране опет распињу и руже Сина Божијега. Јер земља која упија дажд што често на њу пада, и која рађа биље корисно онима ради којих се и обрађује, прима благослов од Бога; А која рађа трње и коров, не ваља и није далеко од проклетства, а њезин је крај: у ватру!

Јеванђеље по Луки (Зач 104)

У вријеме оно, када неки говораху Исусу за храм да је украшен лијепим камењем и завјетним поклонима, рече: Доћи ће дани у које од свега што видите неће остати ни камен на камену који се неће разметнути. И запиташе га говорећи: Учитељу, када ће то бити? И који је знак када ће се то догодити? Тада им рече: Устаће народ на народ и царство на царство; И земљотреси велики биће по мјестима, и биће глади и помори, и страхоте и знаци велики биће с неба. А када видите да је војска опколила Јерусалим, онда знајте да се приближило опустошење његово. Тада, који буду у Јудеји нека бјеже у горе, и који буду у самоме граду нека излазе напоље, и који су у пољу нека не улазе у град; Јер су ово дани освете, да се испуни све што је написано. А тешко трудницама и дојиљама у те дане. Јер ће бити невоља велика на земљи, и гњев на народу овоме. И пашће од оштрице мача, и биће одведени у ропство по свим народима; и Јерусалим ће газити незнабошци док се не испуне времена незнабожаца.