NEDELJA 25. PO DUHOVIMA
24/11/2017
MITROPOLIT PORFIRIJE NA PROSLAVI IMENDANA ARHIEPISKOPA JOVANA
28/11/2017

SRCA PREISPUNJENA MUZIKOM

U subotu, 25. 11. 2017. godine, u Sisku u dvorani muzičke škole održan je veličanstven koncert ”Srca preispunjena muzikom”, na kojem su nastupili Hor manastira Kovilj pod rukovodstvom jerođakona Jeroteja Koviljca, koji su svojim uzvišenim glasovima preneli na publiku jedan osećaj vere i ljubavi. Koncert su upotpunile sisački vokalni ansambl L. I. P. E., koje su tradicionalnim pesmama svog zavičaja ali i iz celog susedstva, približile svetovnu muziku duhovnoj. U ime organizatora Srpske pravoslavne crkvene opštine sisačke, obratio se jerej Veselin Ristić. U svom pozdravnom govoru otac Veselin, preneo je blagoslov i pozdrav Visokopreosvećenog Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog G. Porfirija i između ostalog rekao da ovaj koncert ima plemeniti cilj, da kroz muziku obogatimo srca ljubavlju, da se upoznajemo, a da bi se upoznali moramo razgovarati, kontaktirati, biti u dijalogu, a upravo to ćemo najbolje učiniti na ovaj način kroz muziku. Neka naša večerašnja svečanost bude podstrek za dijalog, da se međusobno poštujemo i prihvatamo različitosti.

Kako i sam naziv ovog izuzetnog događaja slovi “Srca preispunjena muzikom”, svedoči i prepuna dvorana muzičke škole velikog broja publike, koji je došao uživati u nezaboravnom i nesvakidašnjem muzičkom događaju u Gradu Sisku. Veličanstvenom koncertu prisustvovao je dogradonačelnik Grada Siska g. Marko Krička, potpredsednik županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije g. Nikola Arbutina, protojerej-stavrofor Petar Olujić, jeromonah Nikon Cvetićanin, protonamesnik Bogoljub Ostojić, jerej Danijel Nikolić, đakon Dragan Radić, đakon Branimir Jokić, igumanija Manastira Jasenovac mati Serafima, g. Bojan Bundalo.

Radost vernika parohije sisačke upotpunjena je u nedelju, na praznik Svetog Jovana Zlatoustog, liturgijskim sabranjem u Hramu Svete Petke u Sisku, koju su služili jerej Veselin Ristić i đakon Zoran Radić, a svojim pojanjem službu je ulepšao hor manastira Kovilj. Na kraju Svete liturgije prisustnima se obratio otac Veselin besedeći na jevanđelsku priču o milostivom samarjaninu i životu Svetog Jovana Zlatoustog, zahvalivši se i Horu Manastira Kovilj i ocu Jeroteju na velikoj ljubavi i trudu što su došli u Sisak i ostavili neizbrisiv trag u dušama našeg vernog naroda. Nakon Svete liturgije, druženje je nastavljeno u crkvenoj sali uz trpezu ljubavi.