Patrijarh primio evangeličkog biskupa Osla Olea Kvarmea
14/09/2021
Ne možeš biti svjetski, a da nisi svoj
15/09/2021

Smisao postojanja ostvarujmo u trouglu: Bog – bližnji – ja

Episkop Jovan i Nataša Drakulić, scenarista filma „Dara iz Jasenovca“

  Patrijarh otvorio sedmi simposion o novomučenicima u organizaciji Eparhije slavonske i Muzeja žrtava genocida

Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije je, u utorak 14. septembra, u prostorijama Srpske pravoslavne opšte gimnazije ,,Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu, otvorio i blagoslovio rad Sedmog međunarodnog simposiona ”Novomučenici: Poliperspektiva VII“, koji zajednički organizuju Eparhija pakračko-slavonska i Muzej žrtava genocida.

Otvarajući simposion, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve govorio je o oboženju kao smislu ljudskog postojanja i naglasio da, kada smo toga svjesni, možemo da poštujemo kapacitete koje smo od Boga dobili i da istovremeno ”čitavim svojim bićem prepoznajemo drugog čoveka, drugu ikonu Božiju, kao svoga brata i da smisao svog postojanja ostvarujemo upravo u tom trouglu: Bogdrugi čovek ili bližnjija”.

Strašna dubina zla koja se desila u Jasenovcu, a koja se i danas dešava manifestujući se na mnogim mjestima, imaće snažno protivoruđe Crkvi Hristovoj, zajednici ljubavi Boga i ljubavi među ljudima, rekao je patrijarh.

Jednodnevnom simposionu, pored patrijarha Porfirija, prisustvuju i Arhiepiskop katarski Mkarije iz Jerusalimske patrijaršije, Mitropolit smolenski Isidor iz Ruske pravoslavne Crkve, episkopi austrijsko-švajcarski Andrej ipakračko-slavonski Jovan, otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj, ambasadori Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, kao i brojni stručnjaci u oblasti društveno-humanističkih nauka iz Hrvatske,Srbije, regiona i svijeta.