Патријарх примио евангеличког бискупа Осла Олеа Квармеа
14/09/2021
Не можеш бити свјетски, а да ниси свој
15/09/2021

Смисао постојања остварујмо у троуглу: Бог – ближњи – ја

Епископ Јован и Наташа Дракулић, сценариста филма „Дара из Јасеновца“

  Патријарх отворио седми симпосион о новомученицима у организацији Епархије славонске и Музеја жртава геноцида

Његова Светост патријарх српски Порфирије је, у уторак 14. септембра, у просторијама Српске православне опште гимназије ,,Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу, отворио и благословио рад Седмог међународног симпосиона ”Новомученици: Полиперспектива VII“, који заједнички организују Епархија пакрачко-славонска и Музеј жртава геноцида.

Отварајући симпосион, поглавар Српске Православне Цркве говорио је о обожењу као смислу људског постојања и нагласио да, када смо тога свјесни, можемо да поштујемо капацитете које смо од Бога добили и да истовремено ”читавим својим бићем препознајемо другог човека, другу икону Божију, као свога брата и да смисао свог постојања остварујемо управо у том троуглу: Богдруги човек или ближњија”.

Страшна дубина зла која се десила у Јасеновцу, а која се и данас дешава манифестујући се на многим мјестима, имаће снажно противоруђе Цркви Христовој, заједници љубави Бога и љубави међу људима, рекао је патријарх.

Једнодневном симпосиону, поред патријарха Порфирија, присуствују и Архиепископ катарски Мкарије из Јерусалимске патријаршије, Митрополит смоленски Исидор из Руске православне Цркве, епископи аустријско-швајцарски Андреј ипакрачко-славонски Јован, отправник послова Амбасаде Републике Србије у Хрватској, амбасадори Руске Федерације и Босне и Херцеговине у Хрватској, као и бројни стручњаци у области друштвено-хуманистичких наука из Хрватске,Србије, региона и свијета.