Drugo predavanje u Crkvenoj Opštini u Zagrebu
03/12/2018
Mitropolit Porfirije učestvovao na konferenciji u Evropskom Parlamentu
05/12/2018

Slava manastira Lepavina

Na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, u utorak, 21. novembra/04. decembra 2018. godine, svečano je proslavljena hramovna slava manastira Lepavina.

Manastir Lepavina je mesto u kome se, kao reke, svakodnevno sliva mnoštvo verujućeg naroda koji dolazi da se pokloni čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice. Tako je manastir mesto neprestanog okupljanja velikog broja pravoslavnih i nepravoslavnih vernika iz Hrvatske i svih okolnih zemalja. U manastir Lepavinu dolazi i mnoštvo vernika iz dijaspore. Vernici sa posebnom revnošću posećuju manastir o praznicima posvećenim Presvetoj Bogorodici.

Tako je bilo i ove godine na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice. Mnoštvo naroda se sabralo da zajedno sa lepavinskim monasima proslavi hramovnu slavu i da „u psalmima i himnama i pesmama duhovnim“ izrazi čast i poklonjenje Presvetoj Bogorodici.

Svečano slavlje je otpočelo Božanstvenom Liturgijom kojom je načalstvovao jeromonah Vasilije Lepavinac, uz sasluženje protosiđela Venijamina (Kovačića), sabrata manastira Sv. Petke u Zagrebu, protojereja-stavrofora Jove Lazičića iz Eparhije banjalučke, kao i više sveštenika i đakona iz Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Liturgijskom besedom verne je poučio protosinđel Venijamin. Skoro svi prisutni su uzeli učešća u Svetoj Tajni Pričešća.

Slavsko saborovanje je nastavljeno posluženjem, zatim molitvama za zdravlje, te zajedničkom slavskom trpezom koju je za sve poklonike pripremilo bratstvo manastira Lepavine.