Sveti Nikifor Ispovednik, patrijarh carigradski, srijeda, 15. jun
15/06/2022
Sveti mučenici Lukilijan i s njim: Klavdije, Ipatije, Pavle, Dionisije, i devica Paula, četvrtak, 16. jun
16/06/2022

Slava hrama Svete Trojice u Bjelovaru

„Misija svakog hrišćanina jeste da stekavši u sebi mir bude primer i drugima ne samo rečju, nego i svojim životom“, poručio je u Bjelovaru vladika Sava.

 

U hramu Svete Trojice u Bjelovaru, u nedjelju, 12. juna, proslavljena je hramovna slava. Posebno svečano bilo je zbog činjenice da je Svetu liturgiju služio Episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog, ali i zbog toga što su neposredno uoči Duhova dovršeni radovi na uređenju dvorišta, uslijed čega je najveći hram Eparhije zagrebačko-ljubljanske zasijao novim sjajem.

U besjedi po pročitanom Jevanđelju vladika Sava kazao je da je Silaskom Svetog Duha na apostole zaokružen domostroj spasenja – sve ono što je Gospod od početka svijeta isplanirao i odredio da se dogodi samo sa ciljem spasenja cijele tvorevine, odnosno spasenja čitavoga svijeta i čovjeka, kao krune Božije tvorevine.

„Imali smo priliku da i ove godine proslavimo najveće praznike koji su vezani za stradanje Gospodnje, za njegovo slavno Vaskrsenje i Vaznesenje. Čuli smo, proslavljajući praznik Vaznesenja Gospodnjeg, kako Gospod tješi svoje učenike da ne budu žalosni zbog njegovog odlaska jer će poslati Utješitelja-Duha Svetoga. U pedeseti dan po Vaskrsenju Gospodnjem događa se taj veliki i čudesni, slavni i svijetli događaj, Silazak Svetog Duha na apostole prilikom kog Gospod šalje obećanog Utješitelja koji će ostati sa učenicima i sa svima nama u Crkvi Hristovoj sve do drugog dolaska Njegovog“, rekao je Episkop marčanski.

Svetitelji – primeri koji drugima postaju razlog spasenja

Vikar Patrijarha srpskog rekao je da na veliki i sveti dan kada proslavljamo praznik Svete Trojice, praznik Svetoga Duha, slušamo i riječi koje na današnji dan upućuje Gospod Isus Hristos svojim učenicima i apostolima koji kaže: „Koji je žedan, neka dođe meni i pije“.

„Upravo ta voda koja ističe iz nepresušnog izvora koji lije vodu blagodati jeste s jedne strane dar Duha Svetoga, jeste blagodat Božija, ali s druge strane jeste i riječ Hristova, Jevanđelje Njegovo, jeste ona nauka koju nam Hristos ostavlja, kao putokaz koji pokazuje kuda treba da idemo da bismo dostigli cilj ka kome stremimo, ali i koji nam je obećan, a to je Carstvo Nebesko“, rekao je vladika Sava i dodao da slušajući riječi Gospodnje, živeći u Duhu Svetome mi ne samo da pijemo od nepresušnog izvora, od Hrista Gospoda našega, od riječi Njegove, nego i sami postajemo prenosioci iste te riječi i iste blagodati.

„Misija svakog hrišćanina je da, stekavši u sebi mir, bude primer i drugima ne samo rečju, nego i svojim životom. Svetitelji Božiji su primeri koji postaju drugima razlog spasenja“, napomenuo je vladika Sava i dodao da se često može čuti i da je Pedesetnica rođendan Crkve „jer od momenta silaska Svetog Duha, apostoli počinju propovijed i šire Jevanđelje Hristovo širom ondašnjega svijeta“.

Čestitavši Bjelovarčanima slavu hrama Episkop marčanski Sava je prenio i srdačne čestitke i blagoslov Patrijarha srpskog Porfirija, koji je i Administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

Episkopu Savi sasluživali su jereji Milomir Gvojić, paroh u Velikoj Pisanici, Uglješa Pilinger, paroh u Varaždinu, Dragan Topić paroh u Narti, Dalibor Petković, arhijerejski namjesnik grubišno poljski, kao i đakon Aleksandar Lukić iz Zagreba.

Nakon osvećenja slavskih darova, uslijedila je litija oko hrama, a potom i ručak koji su obezbijedili kumovi slave Julija Rihter (Julia Richter) i Gojko Ćuruvija.

Među gostima i predstavnici Katoličke crkve, Županije i Grada

Svetoj liturgiji prisustvovali su i Vjekoslav Huzjak, biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije, Branko Fresl, župnik Župe svete Terezije Avilske u Bjelovaru i Rikard Patafta, franjevac iz Župe Svetog Antuna Padovanskog u istom gradu. Obilježavanje slave hrama Svete Trojice svojim prisustvom uveličali su i Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Saša Lukić, zamjenik župana i Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Zadovoljstvo zbog dolaska vladike Save, velikog broja vjernog naroda, predstavnika Katoličke crkve i predstavnika Županije i Grada, te završetka radova na uređenju crkvenog dvorišta, nije krio ni bjelovarski paroh, jerej Stefan Maksimović.

„Radovi koji su započeti 9. maja – uređenje platoa oko hrama, kao i niz ostalih radova oko porte i parohijskog doma, završeni su do Duhova. Radovi su izvedeni uz pomoć Županije bjelovarsko-bilogorske, Grada Bjelovara, kao i Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije. Ništa manje zasluge ima i vjerni narod koji je uzeo učešće u radovima. Ovo je mali, ali važan korak ka cjelovitoj obnovi naše svetinje“, rekao je otac Stefan.

Nevena Maksimović
Foto: Milenko Selak