Свети Никифор Исповедник, патријарх цариградски, сриједа, 15. јун
15/06/2022
Свети мученици Лукилијан и с њим: Клавдије, Ипатије, Павле, Дионисије, и девица Паула, четвртак, 16. јун
16/06/2022

Слава храма Свете Тројице у Бјеловару

„Мисија сваког хришћанина јесте да стекавши у себи мир буде пример и другима не само речју, него и својим животом“, поручио је у Бјеловару владика Сава.

 

У храму Свете Тројице у Бјеловару, у недјељу, 12. јуна, прослављена је храмовна слава. Посебно свечано било је због чињенице да је Свету литургију служио Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског, али и због тога што су непосредно уочи Духова довршени радови на уређењу дворишта, услијед чега је највећи храм Епархије загребачко-љубљанске засијао новим сјајем.

У бесједи по прочитаном Јеванђељу владика Сава казао је да је Силаском Светог Духа на апостоле заокружен домострој спасења – све оно што је Господ од почетка свијета испланирао и одредио да се догоди само са циљем спасења цијеле творевине, односно спасења читавога свијета и човјека, као круне Божије творевине.

„Имали смо прилику да и ове године прославимо највеће празнике који су везани за страдање Господње, за његово славно Васкрсење и Вазнесење. Чули смо, прослављајући празник Вазнесења Господњег, како Господ тјеши своје ученике да не буду жалосни због његовог одласка јер ће послати Утјешитеља-Духа Светога. У педесети дан по Васкрсењу Господњем догађа се тај велики и чудесни, славни и свијетли догађај, Силазак Светог Духа на апостоле приликом ког Господ шаље обећаног Утјешитеља који ће остати са ученицима и са свима нама у Цркви Христовој све до другог доласка Његовог“, рекао је Епископ марчански.

Светитељи – примери који другима постају разлог спасења

Викар Патријарха српског рекао је да на велики и свети дан када прослављамо празник Свете Тројице, празник Светога Духа, слушамо и ријечи које на данашњи дан упућује Господ Исус Христос својим ученицима и апостолима који каже: „Који је жедан, нека дође мени и пије“.

„Управо та вода која истиче из непресушног извора који лије воду благодати јесте с једне стране дар Духа Светога, јесте благодат Божија, али с друге стране јесте и ријеч Христова, Јеванђеље Његово, јесте она наука коју нам Христос оставља, као путоказ који показује куда треба да идемо да бисмо достигли циљ ка коме стремимо, али и који нам је обећан, а то је Царство Небеско“, рекао је владика Сава и додао да слушајући ријечи Господње, живећи у Духу Светоме ми не само да пијемо од непресушног извора, од Христа Господа нашега, од ријечи Његове, него и сами постајемо преносиоци исте те ријечи и исте благодати.

„Мисија сваког хришћанина је да, стекавши у себи мир, буде пример и другима не само речју, него и својим животом. Светитељи Божији су примери који постају другима разлог спасења“, напоменуо је владика Сава и додао да се често може чути и да је Педесетница рођендан Цркве „јер од момента силаска Светог Духа, апостоли почињу проповијед и шире Јеванђеље Христово широм ондашњега свијета“.

Честитавши Бјеловарчанима славу храма Епископ марчански Сава је пренио и срдачне честитке и благослов Патријарха српског Порфирија, који је и Администратор Епархије загребачко-љубљанске.

Епископу Сави саслуживали су јереји Миломир Гвојић, парох у Великој Писаници, Угљеша Пилингер, парох у Вараждину, Драган Топић парох у Нарти, Далибор Петковић, архијерејски намјесник грубишно пољски, као и ђакон Александар Лукић из Загреба.

Након освећења славских дарова, услиједила је литија око храма, а потом и ручак који су обезбиједили кумови славе Јулија Рихтер (Julia Richter) и Гојко Ћурувија.

Међу гостима и представници Католичке цркве, Жупаније и Града

Светој литургији присуствовали су и Вјекослав Хузјак, бискуп Бјеловарско-крижевачке бискупије, Бранко Фресл, жупник Жупе свете Терезије Авилске у Бјеловару и Рикард Патафта, фрањевац из Жупе Светог Антуна Падованског у истом граду. Обиљежавање славе храма Свете Тројице својим присуством увеличали су и Марко Марушић, жупан Бјеловарско-билогорске жупаније, Саша Лукић, замјеник жупана и Дарио Хребак, градоначелник Бјеловара.

Задовољство због доласка владике Саве, великог броја вјерног народа, представника Католичке цркве и представника Жупаније и Града, те завршетка радова на уређењу црквеног дворишта, није крио ни бјеловарски парох, јереј Стефан Максимовић.

„Радови који су започети 9. маја – уређење платоа око храма, као и низ осталих радова око порте и парохијског дома, завршени су до Духова. Радови су изведени уз помоћ Жупаније бјеловарско-билогорске, Града Бјеловара, као и Вијећа српске националне мањине Бјеловарско-билогорске жупаније. Ништа мање заслуге има и вјерни народ који је узео учешће у радовима. Ово је мали, али важан корак ка цјеловитој обнови наше светиње“, рекао је отац Стефан.

Невена Максимовић
Фото: Миленко Селак